Empresa

Florentino, etern i sense successor

La junta d'accionistes d'ACS el reelegirà com a president per a quatre anys més

El president i conseller delegat d'ACS i president del Reial Madrid, Florentino Pérez, en una imatge d'arxiu.
3 min

MadridEl futur de diferents consellers delegats i presidents de grans companyies de l'Íbex-35 té com a punt d'inflexió aquest 2023. Al llarg d'aquest any, coneguts empresaris hauran de ser renovats per les juntes d'accionistes si volen continuar amb el seu mandat. Entre aquests, n'hi ha un que malgrat haver dit fa gairebé deu anys que ja tenia successor, continua al capdavant de la cúpula empresarial. Es tracta de Florentino Pérez, president de la constructora ACS i també del Reial Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu cas, la incògnita de si aquest 2023 seria el seu últim any al capdavant d'ACS ja ha quedat resolta. La companyia proposarà a la junta general d'accionistes –que previsiblement se celebrarà el 5 de maig– la reelecció de Florentino Pérez com a president i conseller executiu per a quatre anys més, és a dir, fins al 2027, quan ja tindrà 80 anys, segons ha informat l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquesta setmana.

Ara bé, ¿això era realment una sorpresa? "Hi ha persones que no tenen delfí [successor]", reflexiona un ex alt directiu que el coneix bé i que no se sorprèn de la seva decisió de continuar. Malgrat que l'any 2014 va ser el mateix Florentino Pérez qui revelava en una entrevista al programa Salvados que ja tenia qui el substituiria, la sensació és que el control d'ACS seguirà sent cosa seva durant molt de temps. "Ningú li dirà que plegui", afegeix la mateixa veu.

L'únic nom que s'havia posicionat com a hereu d'ACS era el de Marcelino Fernández Verdes, mà dreta de Florentino Pérez fins a l'any 2021. Després de 30 anys vinculat al grup de construcció i serveis, l'any 2017 va ser nomenat conseller delegat, un gest que es va veure com la col·locació d'una catifa vermella cap a la cúpula d'ACS. El 2021, però, tot es va fer miques i Fernández Verdes deixava el càrrec, un any abans de vèncer el seu contracte.

Una sortida polèmica

La seva sortida va omplir de rumors els grans despatxos de Madrid. ACS, que va atribuir el moviment a la "voluntat pròpia" del fins aleshores conseller delegat, no va poder evitar que correguessin diferents versions sobre el rerefons de la seva sortida.

La versió més estesa era un clàssic en les grans successions de l'Íbex-35: el president es va sentir amenaçat per la irrupció del seu propi delfí. Un president del selectiu espanyol ho explica gràficament: "En aquest cas és vàlida la llegenda d'Ícar, que com saps era formós i ràpid amb les seves ales d'ocell, però va voler volar massa a prop del Sol... i el Sol li va fondre les ales". Al seu torn, un ex alt directiu assegura que aquell nomenament no tenia "consistència".

En canvi, altres veus apunten a qüestions que mai es van fer públiques i que afectaven l'esfera privada de Fernández Verdes, com a detonants del discret acomiadament de què va ser objecte per part de Florentino. Avui, el seu lloc l'ocupa Juan Santamaría, actual president i conseller delegat de Cimic, la filial australiana del grup constructor.

ACS, una forma de vida

Un ex alt directiu explica que Florentino no manté el vincle amb la presidència d'ACS per una qüestió de diners –l'any 2022 va cobrar 6,6 milions de la constructora, un 12,6% més que l'any anterior–, sinó perquè "el seu esquema de vida" passa per la constructora. "Ell és el pal de paller de la companyia", afegeix.

La mateixa veu és escèptica sobre si en aquesta vida apareix al mateix nivell el Reial Madrid. El periodista Juan Carlos Escudier recollia en el seu llibre Florentino Pérez: retrat en blanc i negre d'un aconseguidor (2005) el que un executiu comentava: "Això d'aquest home amb el Reial Madrid és una cosa malaltissa". L'escriptor també recollia que tothom a l'entorn de Pérez li recomanava que no entrés al club.

Una altra persona que el coneix del vessant futbolístic aclareix que "si tants maldecaps li portés [el club], ja ho hauria deixat". L'al·licient del Reial Madrid és l'exposició mediàtica, la popularitat i un cert capital social, elements que ACS, malgrat ser un puntal en la seva vida, no li dona, coincideixen les dues veus.

En tot cas, la vinculació amb ACS també ha canviat amb el temps, explica l'alt directiu ja citat. L'estructura interna que ha anat adoptant la constructora amb el temps no li exigeix estar tan pendent de tots els detalls com abans, reflexiona. Però el cert és que a Florentino se'l coneix per viure permanentment enganxat al telèfon. "En algun dinar ha obert el mòbil per veure com anava l'Íbex", explica una de les persones consultades. També és cèlebre pel seu costum de trucar a tothom per demanar favors i per la seva insistència. I res fa pensar, encara, que això hagi de canviar.

stats