FINANCES

El fiscal demana tres anys i mig de presó per a l'expresident de Caixa Penedès

Acusa Ricard Pagès i tres exdirectius més –que s'enfronten a una pena de tres anys– d'un delicte societari continuat d'administració deslleial

L. Díaz-roig
29/04/2013
2 min

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció demana tres anys i mig de presó per a l'expresident i exdirector general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, i tres anys per als altres tres exdirectius adjunts imputats –Manuel Troyano, Santiago José Abella i Joan Caellas– per un delicte societari continuat d'administració deslleial. A més, Pagès i els altres exdirectius hauran d'indemnitzar Caixa Penedès amb les quantitats obtingudes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el fiscal Emilio Sánhez Ulled, Pagès i el seu cercle proper de directius –els quatre imputats i l'exdirector de recursos humans Jaume Jorbà, que va morir–, van actuar de comú acord per "generar obligacions econòmiques per al seu benefici particular i en perjudici de l'entitat", d'esquena dels màxims òrgans col·legiats de Caixa Penedès.

En el seu escrit de qualificació, entregat aquest dilluns a l'Audiència Nacional, el fiscal assegura que des del 2001, els acusats –dirigits per Pagès– es van "autoconcedir" drets econòmics no contemplats als seus contractes de treball "amb vistes al moment que haguessin d'abandonar l'entitat". Així, van subscriure plans de pensions per sobre del que marcaven els seus contractes, i es van "ampliar de forma injustificada els supòsits en els quals podien fer efectiva la pòlissa al seu favor".

L'any 2009, arran de la crisi del sector financer es va endurir la normativa de control d'aquestes entitats i es va iniciar un procés de reestructuració del sector financer espanyol. Les circumstàncies van obligar els acusats a realitzar "una sèrie d'actuacions irregulars per blindar els seus drets econòmics", que van acabar obtenint quan van abandonar els seus càrrecs l'any 2011, i van imposar a Caixa Penedès "fraudulentes obligacions econòmiques" que van suposar un "notabilíssim" perjudici per a l'entitat.

Per part seva, Pagès i Jorba van cessar voluntàriament dels seus càrrecs l'any 2011, i van obtenir de les pòlisses contractades 11,6 i 3,3 milions d'euros respectivament. El fiscal destaca que crida "especialment" l'atenció que Pagès aconseguís el pagament dels drets econòmics derivats d'una de les pòlisses "quan ni les condicions generals ni els certificats individuals ho preveien", i que cobrés una altra de les pòlisses sense haver arribat a la jubilació.

Abella va cobrar la pensió, per valor de 1,8 milions d'euros, l'any 2007 quan va cessar el seu càrrec, mentre que Troyano i Caellas no van arribar a cobrar-ne les quantitats.

stats