Finances personals

La tarifa regulada de la llum torna a ser més barata que les ofertes del mercat lliure

La baixada de preus en el mercat majorista porta de nou a la situació anterior a la guerra d’Ucraïna

Rebut de la llum
3 min

BarcelonaDes de la liberalització del mercat elèctric, el preu regulat sempre era més barat que les ofertes de les comercialitzadores lliures, que basaven el seu negoci a oferir serveis addicionals o tarifes planes per captar clients. Però la guerra d'Ucraïna ho va capgirar. La tarifa regulada –també coneguda com a PVPC– va referenciada al preu majorista de l'electricitat, i com que el preu al mercat ibèric es va disparar, el rebut per als clients també. Per primer cop, les comercialitzadores del mercat lliure venien la llum a un preu inferior al del mercat regulat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però la situació s'ha tornat a capgirar, i aquest mes de gener el preu de l'electricitat en el mercat majorista ha baixat força i ha arribat en algunes franges horàries als zero euros. Això ha provocat que aquest gener el rebut per als clients del PVPC hagi sigut més barat que qualsevol de les ofertes del mercat lliure.

Rebut de la llum al gener a les llars
Amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum de 250 kWh

Això es pot comprovar clarament al comparador de preus de la web de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència. El PVPC bat qualsevol oferta de les grans energètiques com ara Endesa, Iberdrola o Naturgy, però també de les petites comercialitzadores, que intenten ajustar més els marges per captar clients.

Preu mensual de mitjana en el mercat majorista
Dades en €/MWh

Per a una família típica, amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum mensual de 250 kWh, el rebut de la tarifa regulada puja a 45,43 euros, als quals s'han de sumar aproximadament 56 cèntims pel topall del gas. És a dir, en total serien 45,99 euros. La millor oferta del mercat lliure per a la mateixa potència i el mateix consum seria la tarifa Conecta d'Endesa, que costaria 52,94 euros. De fet, per al mateix consum i potència les ofertes del mercat lliure anirien entre aquests 52,94 euros d'Endesa fins als 96,23 euros de la madrilenya Wattium. És a dir, la tarifa més cara del mercat lliure és més del doble que el preu del mercat regulat.

També és cert que les comercialitzadores del mercat lliure ofereixen de vegades serveis addicionals i, en alguns casos, descomptes els primers mesos i fins i tot en algun cas el primer any. I que també hi ha casos que el client pot obtenir avantatges i descomptes en altres negocis d'aquestes mateixes empreses, com els carburants.

Transvasament de clients

Amb l'esclat de la guerra d'Ucraïna i l'augment del preu regulat per sobre de les ofertes del mercat lliure, sobretot l'estiu passat, hi va haver una autèntica allau de clients que van decidir deixar el PVPC i passar al mercat lliure, que en aquells moments tenia preus més moderats i garantien mantenir-los durant un període de temps, normalment un any, mentre que el preu regulat patia molta més volatilitat. Aquest fet feia molt més difícil per a les llars programar els pressupostos familiars.

Segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), 1,2 milions de clients van passar del mercat regulat al lliure el 2021, quan el 2020 van ser 575.000 i uns 660.000 els 2019. Aquest augment del 2021 obeïa a l'increment del preu en el mercat majorista després de dos anys de preus molt baixos a causa de la caiguda de la demanda per la pandèmia. Sense les xifres del 2022, fonts de l'organisme regulador asseguren que el pas de clients del mercat regulat al lliure va superar de llarg el milió. De totes maneres, malgrat el transvasament del mercat regulat al lliure, més d'un terç dels 28 milions de clients que hi ha a Espanya encara són al mercat del PVPC.

La volatilitat en el preu regulat va portar el govern espanyol a accelerar la reforma del PVPC, en la qual està treballant. La reforma que planteja el govern espanyol vol una estabilitat de preus més gran. Per això, es planteja que en lloc d'una referència diària per marcar el preu es tinguin tres referències: una de mensual, una de trimestral i una de la mitjana anual. A l'hora de calcular el preu, la referència anual ponderaria més (54%), mentre que la trimestral ho faria un 36% i la mensual un 10%. Com que tindria més pes la referència anual, lògicament els preus serien més estables. Per tant, el preu del mercat regulat oscil·laria menys que ara.

stats