BarcelonaLes tempestes s’han acarnissat els últims dies amb el territori català. Especialment, el dia 31 d'agost a la Bisbal d’Empordà, on una pedregada mai vista va endur-se la vida d’una bebè, però també va destrossar teulades, mobiliari i molts cotxes. Passat l’impacte d’aquest fenomen meteorològic inèdit, toca consultar si tenim alguna cobertura per fer front a les despeses causades pels danys.
Inscriu-te a la newsletter Economia
Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
En el cas dels cotxes, cal revisar la pòlissa d’assegurança. Si és a tot risc, segurament queden coberts tots els danys, siguin als vidres o a la carrosseria. Una altra situació és si la pòlissa és a tercers. En aquest cas, els danys a la xapa no queden coberts. Una altra cosa és si, com és bastant habitual, el conductor té coberta la trencadissa dels vidres. Aleshores, l’assegurança cobrirà els danys del parabrises i altres vidres del cotxe, però no els danys que s’hagin pogut produir en altres parts del vehicle.
Quant als immobles, moltes assegurances de la llar, de les comunitats de veïns i de les empreses cobreixen els danys causats per aigües externes. Cal, però, revisar la pòlissa per veure si realment hi ha una cobertura davant tempestes com les de l’altre dia.
En qualsevol cas, sempre s’ha de rellegir la pòlissa per saber quines cobertures té cada client. Però hi ha un altre factor a tenir en compte. El Consorci de Compensació d’Assegurances és un organisme que depèn del govern espanyol i que es fa càrrec d’alguns dels danys que no entren en les pòlisses habituals d’assegurança. Són aquells que es consideren com a fenòmens extraordinaris, com els actes de terrorisme, danys causats per l’exèrcit o la policia en temps de pau, danys causats per moviments violents com la rebel·lió, sedició, motins o accions tumultuàries populars, terratrèmols, sismes submarins, inundacions extraordinàries, erupcions volcàniques o la caiguda de meteorits o cossos celestes, entre d’altres.
De manera expressa, però, el Consorci exclou de les seves cobertures la pedregada perquè no la considera un fenomen extraordinari.
Tot i això, cal consultar si amb la pedregada d’aquesta setmana hi ha la possibilitat de reclamar a aquest organisme. Almenys així ho diu l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquesta organització aconsella revisar les cobertures de l’assegurança pròpia i recorda “el dret a reclamar qualsevol tipus de compensació, tant a l’asseguradora com al Consorci de Compensació d’Assegurances”. El cert, però, és que perquè aquest organisme se’n faci càrrec caldria tenir una pòlissa d’assegurances i que el fenomen fos declarat com a extraordinari per les autoritats.
L’OCU també aconsella als afectats recollir el màxim de proves per demostrar l’origen i les conseqüències dels danys. Proves com els informes de les agències i observatoris meteorològics sobre la tempesta, retalls de diaris o vídeos de televisió amb les informacions sobre l’abast de la pedregada, fotografies, o els informes d’organismes com els bombers, serveis d’emergència, policia, protecció civil i, si cal, recollir testimonis del que va passar.
Desplegament per reparar
Un indici clar de la magnitud de la pedregada de la setmana passada és el desplegament que han fet algunes empreses, com les que es dediquen a reparar vidres de cotxes. L’empresa Ralarsa va desplaçar a la Bisbal una desena d’operaris que en només dos dies van substituir el parabrises de 650 vehicles al pavelló firal del municipi.
Una altra firma coneguda, Carglass, també ha desplaçat tècnics a la Bisbal, ha doblat torns i ha habilitat una nau de 300 metres quadrats al costat del seu centre a la població empordanesa. A més, la companyia ha habilitat una carpa en un aparcament perquè les grues hi puguin portar els cotxes danyats, alhora que ha modificat la logística a l’Estat per poder disposar en tot moment dels vidres que calen per atendre les reparacions.
Les companyies paguen per 300 sinistres mediambientals
Les empreses, malgrat els sistemes de seguretat, corren el risc de danyar el medi ambient, ja sigui per un accident o a causa d’una negligència. Un perill que, com gairebé tots en aquest món, es pot assegurar. De fet, la patronal espanyola d’assegurances, Unespa, ha fet el balanç d’aquesta modalitat de pòlisses a l’Estat.
Durant l’última dècada, les asseguradores han hagut de pagar indemnitzacions per 300 sinistres amb danys mediambientals. Són dades del Pool Espanyol de Riscos Mediambientals (PERM), una agrupació d’interès econòmic constituïda el 1994, de la qual formen part 25 entitats. El PERM elabora els productes per assegurar aquests riscos, en centralitza la gestió i administració i s’encarrega també de contractar el reassegurament.
La meitat dels sinistres acaben amb un cost inferior als 1.000 euros, malgrat que la mitjana són uns 30.000 euros. Tot i així, no es pot menystenir el risc. En els últims 10 anys s’han produït casos amb indemnitzacions molt superiors. El rècord va ser el 2016, en l’incendi d’una nau de classificació i emmagatzematge de residus. La indemnització que es va haver de pagar pels danys mediambientals va pujar fins a poc més de 2 milions d’euros.