Cinc llocs on pots reparar aparells de franc
Existeixen diversos equipaments i serveis amb tècnics especialitzats en arreglar objectes avariats
BarcelonaQuan un aparell deixa de funcionar, això no significa que la seva pròxima destinació sigui el punt verd de l'abocador. Sovint hi ha objectes que encara poden tenir una segona vida –per exemple, substituint alguna de les peces espatllades– si trobem maneres d'allargar-ne la vida útil. L'obstacle en la majoria d'aquestes reparacions, però, és que el seu propietari no té els coneixements suficients per arreglar-los. Us fem un recull d'alguns serveis públics o pràcticament gratuïts on podeu trobar recursos per (si teniu sort) evitar comprar un producte nou i aprofitar el que ja teníeu.
Millor que Nou
El programa Millor que Nou de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) disposa d'un servei d'assessorament i autoreparació gratuït en diversos municipis de la regió supramunicipal. En aquests punts hi trobareu tècnics especialitzats que ajuden els usuaris a reparar ells mateixos tota mena d'aparells, a fer bricolatge, restaurar mobles o arreglar peces de roba. Actualment, està disponible a Barcelona (al carrer Sepúlveda, 45-47), l'Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Castellbisbal, Cornellà de Llobregat i Viladecans. En alguns dels casos és necessari concertar abans cita prèvia. A més, en aquests espais també s'hi organitzen tallers de reparació per aprendre, per exemple, tècniques de soldadura de circuits electrònics, canviar els pneumàtics, arreglar els frens d'una bicicleta o restaurar mobles.
Cercle Zero
Cercle Zero és un projecte impulsat per Solidança, una entitat social nascuda l’any 1997 a Sant Joan Despí, dedicada a la inserció sociolaboral i a la formació de persones en situació de vulnerabilitat. En col·laboració amb l'Agència Catalana de Residus han impulsat diverses iniciatives orientades a fomentar la prevenció de residus i l'economia circular. Per exemple, la Reparatruck, una furgoneta que es mou pels diferents districtes de Barcelona per ajudar els veïns a reparar petits electrodomèstics, aparells electrònics i bicicletes i allargar la vida útil dels objectes. Es tracta d'un servei gratuït que compta amb un tècnic amb les eines necessàries disponible durant tres hores per assessorar els usuaris. A la capital catalana, aquest vehicle fa parada a l'Eixample, Horta-Guinardó i Gràcia. L'entitat també ha posat en marxa la Didaltruck per promoure l'autoreparació de peces de roba, on els usuaris poden fer servir màquines de cosir, fils, agulles i tisores.
Biblioteca de les Coses
Al districte de Sant Martí de Barcelona existeix des de principis del 2020 la Biblioteca de les Coses, una iniciativa pionera de consum col·laboratiu ubicada al casal Ca l'Isidret. El funcionament és semblant al d'una biblioteca. Els usuaris se'n poden fer socis, consultar el catàleg d'objectes (s'hi pot trobar des d'un trepant o una serra elèctrica fins a un cotxe per a nadons) i pagar un preu simbòlic –acostuma a ser d'entre un i cinc euros– per llogar el producte escollit durant un període de temps determinat. Aquest espai també organitza tallers i jornades al voltant de la reparació d'objectes. De manera semblant es va crear al districte de Ciutat Vella la Caixa d'Eines i Feines, un projecte comunitari que s'ha acabat convertint en servei municipal i que també permet compartir ajudes per allargar-ne la vida útil i generar un estalvi per a les famílies. Al gener comptava amb uns 300 associats i s'hi feien 50 préstecs al mes de mitjana.
Ateneus de fabricació
A la xarxa d'ateneus de fabricació que s'ha estès pel territori també hi trobaràs espais de treball oberts a tothom on es poden fer servir diferents màquines per crear objectes o reparar-ne d'existents. Alguns d'ells estan especialitzats en àmbits concrets, com ara l'Ateneu de Fabricació de Gràcia, que se centra en el tèxtil i la moda, amb la possibilitat de fer servir màquines de cosir, una brodadora digital o una talladora de vinils. Periòdicament, s'hi organitzen tallers relacionats amb la reparació, com ara aquest de l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, on els usuaris podien aprendre a arreglar els seus patinets elèctrics.
Restart Barcelona
Restart Barcelona és una associació que es dedica a lluitar contra l'obsolescència programada i reapropiar-se dels coneixements tecnològics per compartir-los amb la resta de la ciutadania. La idea està inspirada en un projecte internacional i es tracta d'organitzar Restart parties, trobades als diferents barris de Barcelona per intentar arreglar tota mena d'aparells electrònics, des d'una batedora fins a una planxa o un ordinador. Quan una persona assistent arriba a aquesta festa amb el seu objecte espatllat, un voluntari amfitrió li pregunta per l’avaria i associa la possible reparació amb el tècnic voluntari més adequat. Un cop arriba el seu torn, la persona assistent aprèn amb el tècnic voluntari, que intenta implicar-la al màxim en el procés de reparació.