Finances personals

Aplicacions per repartir despeses: la solució als maldecaps de viatjar amb amics

La majoria de plataformes permeten calcular els costos de viatges fins i tot en diferents monedes

BarcelonaEls viatges en grup, sigui en família o amb amics, sempre tenen l'inconvenient d'haver de passar comptes quan s'acaben. Amb els smartphones, però, el tràmit d'haver de repassar factures i fer transferències passa a ser més fàcil gràcies a un gran nombre d'aplicacions de mòbil que permeten saber en cada moment quants diners ha pagat cada persona i quants se'n deuen.

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les aplicacions d'aquest tipus són ideals per a viatges, però en la majoria dels casos poden tenir altres usos, com per exemple compartir despeses amb companys de pis o repartir-se la factura d'un sopar multitudinari. N'hi ha de tota mena, amb més o menys funcions segons el cas i, sobretot, segons si s'opta per una aplicació de pagament. En qualsevol cas, si es viatja amb més gent i es vol tenir un control clar sobre qui ha pagat, aquestes aplis fan la feina molt més senzilla, i cada vegada n'hi ha més i amb més funcions.

Cargando
No hay anuncios

Una de les més utilitzades és Tricount. Aquesta aplicació, disponible per a ordinador, Android i iPhone, és gratuïta. Tricount permet crear un compte en el qual els participants poden afegir despeses i en el qual apareix el saldo de cada persona. L'aplicació permet carregar imatges de factures, treballar amb divises diferents i sense connexió a internet –l'apli guarda els canvis i els actualitza automàticament als altres participants quan troba connexió–, dues funcions especialment útils quan es viatja fora dels països de l'eurozona.

Cargando
No hay anuncios

La que té més divises disponibles és Splid, que no permet l'opció de treballar-hi a través de l'ordinador, cosa que pot ser un inconvenient per a les persones que planifiquen els viatges assegudes davant del portàtil.

Similar a Tricount i Splid, hi ha Splitwise, que té una opció gratis amb anuncis i una altra de pagament amb més funcionalitats. Igual que Tricount, està en diverses llengües, entre les quals el castellà i l'anglès –malauradament, cap d'aquestes aplicacions està disponible en català–, i permet fer càlculs amb un centenar de monedes diferents. El que ofereix la versió de pagament és l'opció d'escanejar factures, fer conversions de divises directament sobre l'aplicació i visualitzar les despeses en gràfics. Splitwise també té l'opció de fer directament el pagament a través d'una integració de l'apli amb les plataformes de pagament Paypal o Venmo.

Cargando
No hay anuncios

Altres opcions són TravelSpend, Sesterce, Splittr o Settle Up. Aquesta última agafa els tipus de canvi de la web financera Yahoo Finance, però té l'opció d'introduir manualment el tipus de canvi que es vulgui. A més, també està integrada amb els assistents de veu de Google.

La majoria d'aplicacions tenen disponible l'opció de descarregar totes les despeses atribuïdes a cada persona en un arxiu d'Excel o PDF. Així mateix, permeten introduir les despeses per categories (per exemple, segons si són factures d'hotel, bitllets d'avió o entrades de museus).

Cargando
No hay anuncios

Simplificació de pagaments

Un dels avantatges, com a mínim sobre el paper, d'aquestes aplicacions és la simplificació dels pagaments: una vegada es tanca el compte amb totes les despeses introduïdes, assignant qui les ha pagat, és l'hora que cada participant pagui (si deu diners) o cobri (si ha pagat en excés) el que li toca. Les aplicacions tenen sistemes per minimitzar el nombre total de transaccions, de manera que una persona només hagi de fer un pagament o rebre'n un de sol, sempre que sigui possible.

Cargando
No hay anuncios

Evidentment, si totes les despeses d'un viatge van a càrrec d'un únic participant, l'aplicació no podrà evitar que el pagador hagi de rebre diners de tota la resta, però en els casos que les factures s'han pagat d'una manera més repartida, sí que pot evitar el caos habitual de saber que tothom deu diners a tothom.

Cargando
No hay anuncios

Per exemple, si la persona A deu 10 euros a la persona B, i alhora aquesta deu 10 euros a la persona C, aquestes aplicacions ho resoldran proposant que sigui la persona A qui pagui els 10 euros directament a la persona C. La majoria d'aplicacions només donarien aquesta opció. Si, malgrat tot, es prefereix el sistema tradicional, algunes aplicacions, com ara Settle Up, permeten deshabilitar la funció de minimització de transferències. Per tant, seguint l'exemple anterior, la persona A hauria de pagar 10 euros a la B i aquesta 10 més a la C.