Filtrats a les xarxes socials els resultats d'unes oposicions de la Generalitat
Es tracta del procés de selecció per al cos superior de l'administració, que fa dos anys i mig que es va convocar
BarcelonaLa secretaria d’Administració i Funció Pública ha obert aquest divendres una "informació reservada" per esbrinar qui va filtrar les notes del primer exercici de la prova inicial de les oposicions per al cos superior de l’administració de la Generalitat.
Portaveus de la Funció Pública reconeixen que els resultats en qüestió es van penjar aquest dijous a les xarxes socials abans de fer-se públics oficialment. Segons fonts coneixedores del cas, aquests opositors van fer fa uns mesos la prova inicial que consistia en un test, un examen de preguntes curtes i un psicotècnic. Inicialment, les notes dels dos primers i la data per als exercicis de la segona prova s'havien de fer públics la setmana que ve, però la sorpresa va ser que aquest dijous ja es podien consultar per les xarxes socials les puntuacions de la part del test. Presidència de la Generalitat ha qualificat en un comunicat la filtració de "molt greu" i per això, afegeix, "s’obrirà una informació reservada a l’efecte de determinar les responsabilitats corresponents".
Fonts coneixedores del cas asseguren a l'ARA que durant l'oposició només tenen accés a les proves els membres del tribunal, que són els qui les corregeixen però no saben la identitat dels opositors perquè són identificats amb un codi, i l'oficina de selecció de personal de la Generalitat, que són els que s'encarreguen d'agrupar i assignar els resultats a cada opositor. Tenint en compte aquesta premissa, les mateixes fonts asseguren que tot apunta que la filtració ve precisament de l'oficina de selecció, cosa que els portaveus de la Funció Pública ni confirmen ni desmenteixen fins que no es resolgui "la informació reservada". Sigui com sigui, fonts pròximes al cas deixen clar que "s'arribarà fins al final i s'identificarà qui n'és l'autor o autora".
Presidència també ha avançat que la documentació relativa al segon exercici d'aquestes oposicions està encara en procés d’elaboració, perquè el tribunal qualificador va enviar tota la informació el 20 de maig i, actualment, s’està realitzant l’encreuament de dades entre les etiquetes d’aspirants anonimitzades i la identificació personal dels aspirants.
No ha sigut l'únic entrebanc que han patit aquestes oposicions. La setmana passada el Síndic de Greuges va fer públic que havia rebut més d'una vintena de queixes d'aspirants que participen en aquest procés, que preveu incorporar 760 persones al cos superior de l'administració de la Generalitat. La convocatòria és la 242 i les persones que van portar el cas al Síndic van denunciar "el cansament, la desmotivació i la desmoralització" per la falta d'informació i l'allargament del procés que es va convocar abans de la pandèmia, concretament el novembre del 2019. Tot i això, no va ser fins al 30 de juny del 2020 que el DOGC va publicar la llista provisional de persones admeses i excloses i encara es van haver d'esperar setze mesos més, fins al 8 de novembre del 2021, per fer la primera prova. "La pandèmia no pot emparar l'alentiment de més de setze mesos ni la manca de cap mena de nota informativa per mantenir els aspirants al corrent de l'estat de la tramitació de la convocatòria", va advertir el Síndic.
Finalment, els aspirants de la primera convocatòria van fer les proves l'11 de desembre del 2021, mentre que els de la segona (que eren dones embarassades o persones que havien passat el covid en la primera data) les van realitzar el 18 de febrer del 2022, més de dos mesos després. Durant aquest període –va assegurar el Síndic– tampoc hi va haver cap nota informativa de la Generalitat.
El Síndic també va lamentar en el comunicat de la setmana passada que encara no s'havien fet públics els resultats d'aquestes proves, una part dels quals són precisament els que van aparèixer publicats aquest dijous a les xarxes.
Arran d'aquesta situació, el Síndic va denunciar l'absència dels principis de "transparència, agilitat i bona administració" que hi ha hagut durant el procés. "La pandèmia ha ocasionat canvis en el calendari prefixat, uns canvis de prou entitat perquè s'hagués generat un flux d'informació constant a la pàgina web de la convocatòria, amb la fixació d'un calendari aproximat de publicació de la llista definitiva d'admesos i exclosos, i de l'inici de cada una de les proves", insistia.
El cost econòmic i moral
El Síndic també va advertir que l'administració no pot desmerèixer la situació en què es troben els aspirants i el cost econòmic, moral i personal que els causa aquesta incertesa jurídica. Econòmic, segons el Síndic, per a tots aquells que assisteixin als cursos de preparació de l'oposició, i moral pel desgast que ocasiona una incertesa sostinguda en el temps.
Davant tots aquests arguments, el Síndic va resoldre la setmana passada que el departament de Presidència publiqui la data de la segona prova (cosa que la Generalitat preveu fer la setmana que ve) i que estableixi un calendari de totes les proves fins que es nomenin els funcionaris.