La filtració dels arxius FinCEN revela la tolerància de la gran banca amb el diner negre
Els documents demostren transaccions per valor de dos bilions de dòlars a tot el món
BarcelonaLa documentació filtrada relativa als anomenats arxius FinCEN publicats aquest diumenge revelaria la tolerància de les grans institucions financeres amb el diner negre de criminals i com els permeten moure fons per valor de dos bilions de dòlars per tot el món.
Per exemple, la documentació apunta que JP Morgan va moure més de 1.000 milions de dòlars a través de Londres sense saber de qui eren. El banc va descobrir més tard que es tractaria d'un dels noms inclosos en la llista dels delinqüents més buscats de l'FBI. També es demostra que un dels aliats del president rus, Vladímir Putin, va utilitzar un compte de Barclays Bank a Londres per evitar les sancions imposades pels Estats Units i els seus aliats. Part dels diners es van utilitzar per comprar obres d'art.
La documentació l'ha obtinguda Buzzfeed News, que l'ha compartit amb el Consorci Internacional de Periodisme d'Investigació (CIPI). Recull 2.500 documents, la majoria remesos pels mateixos bancs a les autoritats nord-americanes entre els anys 2000 i 2017, sobre conductes sospitoses dels seus clients. Aquest tipus de documentació FinCEN serveix per informar de possibles comportaments irregulars, però no proves concretes d'actes delictius. FinCEN és la xarxa d'investigació de delictes financers dels Estats Units, un organisme dependent del departament del Tresor, que obliga a informar de possibles transaccions delictives en dòlars, encara que siguin fora del país.
Aquests Informes d'Activitat Sospitosa (SAR, per les seves sigles en anglès) es produeixen quan una entitat sospita que els seus clients poden estar fent operacions il·legals. Amb això es vol combatre el blanqueig de capitals i, en cas de tenir-ne indicis, els bancs han de congelar les operacions sense esperar la intervenció de les autoritats.
Gran quantitat de diners il·lícits
Aquests documents mostren "un panorama del que saben els bancs sobre el flux de diner negre a tot el món", ha explicat un dels membres del CIPI, Fergus Shiel, en declaracions a la BBC, un dels mitjans participants. A més, Shiel destaca que aquests documents donen la idea de l'enorme quantitat de diners d'origen il·lícit que circulen, ja que els dos bilions de dòlars en transaccions serien "només una petita porció" dels diners de què informen els SAR.
El Regne Unit està considerat una "jurisdicció d'alt risc", com Xipre, segons la divisió d'intel·ligència del FinCEN, degut a la gran quantitat d'empreses amb seu al Regne Unit que apareixen als SAR, més de 3.000. El Regne Unit és el país amb més mencions d'empreses en els documents.
La documentació esmenta, a més, el Banc Central dels Emirats Àrabs Units per les sancions a l'Iran, el Deutsche Bank per haver mogut diners del crim organitzat, terroristes i traficants de droga, o l'Standard Chartered, que durant més d'una dècada va moure diners per al Banc Àrab, un dels comptes del quals es va utilitzar per a activitats financeres terroristes.
La filtració dels documents FinCEN en segueix altres d'anteriors com els Papers del Paradís del 2017, els Papers de Panamà del 2016 o la llista Falciani del 2015.