Una filial de Ficosa negocia un nou ERO
L'expedient afecta una vintena de treballadors de Fico Transpar, el 25% de la plantilla
Ficosa, companyia especialitzada en components de l’automòbil, està negociant un nou expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria una vintena d'empleats de la seva filial Transpar de la fàbrica de Viladecavalls (Vallès Occidental), segons ha pogut saber l'ARA. Es retallaria, doncs, un 25% de la plantilla perquè Fico Transpar té actualment una vuitantena de treballadors, segons dades de l'empresa.
Les negociacions amb la direcció i els sindicats van començar després de Setmana Santa i aquest dimarts ja es va fer la segona reunió per intentar arribar a un acord. De moment, però, les postures estan allunyades. Portaveus de la companyia asseguren que era un ERO més que anunciat, tenint en compte el fort impacte que ha tingut la pandèmia en el sector de l'automoció i que ha repercutit directament en la filial. Des dels sindicats, però, s'oposen a aquest expedient perquè defensen que aquests treballadors es poden recol·locar en altres filials de l'empresa. De fet, afegeixen fonts sindicals, en els últims mesos la majoria ja se'ls ha enviat a treballar a altres empreses del grup o departaments. El gruix d'edat dels afectats és d'entre 40 i 50 anys.
Fico Transpar es dedica a la fabricació de components, peces i accessoris per a vehicles de motor, especialment a la producció de bidons on es posa l'aigua de l'eixugaparabrises d'un vehicle, una demanda que la companyia insisteix que ha caigut en l'últim any. Durant el confinament més estricte, Ficosa va ser una de les empreses que va presentar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per a tota la plantilla, formada per 1.400 treballadors.
El 2019 tanca amb pèrdues
Segons els últims resultats publicats al Registre Mercantil, les vendes de Fico Transpar el 2019 van ser de 9,7 milions d'euros (-31% respecte al 2018) i va tancar l'any amb pèrdues de 624.455 euros. Fico Transpar és una de les filials que té Ficosa, que té com a màxim accionista la multinacional japonesa Panasonic, que des de l'estiu del 2017 va passar de tenir el 49% al 69% de la companyia catalana. Concretament els japonesos es van quedar amb el 20% que fins llavors estava en mans de la Generalitat a través d'Avançsa. Xavier Pujol n'és el conseller delegat i la família Pujol hi manté des de llavors una participació del 31% com a soci industrial.