Alimentació
Economia25/11/2022

Fiança de 65 milions per als investigats pel frau del vi a Catalunya

El jutge apunta que els presumptes estafadors haurien falsificat les etiquetes de més de 20 milions d'ampolles

TarragonaEl jutge que instrueix la trama que hauria comès el frau més gran del sector del vi a Catalunya ha imposat una fiança de 65 milions d'euros als sis investigats i a les cinc empreses mercantils que s'investiguen. La xifra, segons detalla el jutge a la resolució a la qual ha tingut accés el diari ARA, s'imposa "amb l'objectiu de cobrir les possibles responsabilitats pecuniàries que puguin derivar dels fets imputats". A més, per intentar garantir que les cinc denominacions d'origen que han estat víctimes de la presumpta estafa acabin cobrant una indemnització, la fiança imposada és solidària, és a dir, que si un dels investigats no pot aportar el que se li reclama ho hauran de pagar entre tots els altres.

Inscriu-te a la newsletter Tot va lent, fins que va de pressaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas que investiga el jutjat d'instrucció número 3 de Reus encara està en fase d'instrucció. Tot va començar quan tres DO catalanes (Terra Alta, Montsant i Priorat) van detectar que s'estaven comercialitzant ampolles que havien falsificat les etiquetes de les seves denominacions d'origen per fer passar per bo un vi d'una qualitat inferior. Les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra van destapar tota una trama que afectaria també vins de la DO Tarragona i de la DO Catalunya i que es remunta a l'any 2017.

Cargando
No hay anuncios

El jutge explica que, a través de l'empresa Reserva de la Tierra, es venien a grans cadenes de supermercats (Lidl, Mercadona i Consum) milions d'ampolles amb les etiquetes falsificades que acabaven als clients. També se n'haurien comercialitzat ampolles a l'estranger, però en aquest cas resulta molt més difícil seguir-hi la pista. Segons les investigacions, les falsificacions començaven a través de l'empresa Viña Tridado SL, que registrava marques pròpies als diferents consells reguladors de vins amb les corresponents DO per després demanar l'autorització de les etiquetes. Quan les aconseguia, en lloc de vendre les ampolles enviava les etiquetes a una empresa amb seu a Múrcia perquè en fes còpies "que imitaven amb prou precisió el disseny dels distintius de garantia originals", segons la resolució. Els Mossos van escorcollar l'empresa de Múrcia Adhesivos Orcajada SA i, a partir de la documentació intervinguda, calculen que des del 2017 aquesta firma va falsificar més de 80 milions d'etiquetes per a Viña Tridado SL. A partir d'aquí, compraven vi "del qual es desconeix la procedència i qualitat", l'envasaven i el feien passar per un producte reconegut per les DO afectades. Les grans cadenes de supermercats les compraven sense saber que eren productes falsificats.

Cargando
No hay anuncios

No se sap si els 80 milions d'etiquetes van acabar en ampolles comercialitzades, però la xifra permet fer-se una idea de l'abast de la possible estafa. Sí que sembla clar que, com a mínim, les empreses investigades haurien comercialitzat més de 20 milions d'ampolles de vi falsificades entre el 2019 i el 2020. En el cas de la DO Tarragona, per exemple, els estafadors haurien venut fins a 6.318.459 ampolles amb la seva etiqueta, cosa que representa el triple de totes les ampolles que la mateixa DO va posar al mercat aquells dos anys. Pel que fa al Priorat, una denominació d'origen qualificada, Reserva de la Tierra hauria posat a la venda 1.319.948 ampolles falses, és a dir, el 43,8% de la producció total de la DOQ.

Cargando
No hay anuncios

A més de la denominació d'origen, també s'enganyava amb l'envelliment del vi. Per ser criança, un vi ha d'haver estat sis mesos a la bota i divuit a l'ampolla, i per tenir la consideració de reserva calen dotze mesos a la bota i vint-i-quatre a l'ampolla. Segons la resolució del jutge, en alguns dels contractes entre l'empresa Reserva de la Tierra i els supermercats es feia constar que es tractava de vins gran reserva (vint-i-quatre mesos en bota i trenta-sis en ampolla), tot i ser fals. "Per donar un gust de fusta al vi el fan infusionar amb serradures o pèl·lets de roure, una pràctica que no està prohibida, però que és incompatible amb les mencions d'envelliment", apunta el jutge. Cal dir que cap d'aquestes alteracions eren nocives per a la salut dels consumidors.

El jutge determina que "hi ha clars indicis, i no meres conjectures, que un grup d'empreses [relacionades entre si] estan comercialitzant fraudulentament ampolles de vi com si fossin de les denominacions d'origen esmentades" i insisteix que "la probabilitat d'acusació contra els investigats és alta". Se'ls acusa de delictes contra la propietat industrial, estafa, publicitat enganyosa, falsedat documental i falsedat de certificats. Per tot plegat, els imposa la fiança milionària. A la resolució, el jutge recorda que, segons la llei d'enjudiciament criminal, "la quantitat de la fiança no podrà estar per sota de la tercera part de tot l'import probable de les responsabilitats pecuniàries", és a dir, que els acusats han d'abonar, com a mínim, la quantitat que podrien haver estafat més la seva tercera part. Els investigats tenen deu dies per dipositar la fiança o es procedirà a l'embargament dels seus béns.

Cargando
No hay anuncios

El president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, ha explicat al diari ARA que "és molt difícil quantificar el perjudici del valor de marca" que poden haver comportat aquestes falsificacions, però ha explicat que estan en mans d'un pèrit per determinar-ne una xifra aproximada. Des de la DO Catalunya han expressat el "respecte pel procediment" i la "confiança en la justícia".

L'empresa Reserva de la Tierra, un gegant del sector, va presentar el juny passat concurs de creditors. Un mes després, el fons d'inversió Sherpa Capital la va adquirir.