Fons europeus

Ferrovial es cola al podi de les empreses que han rebut més fons Next Generation

L'Ajuntament de Madrid lidera de llarg la llista de corporacions locals que més se n'han endut

BarcelonaFerrovial, l'empresa controlada per la família Del Pino que va decidir endur-se la seu fora d'Espanya, és la tercera firma que més diners ha obtingut dels fons europeus de recuperació, els coneguts com a Next Generation EU, segons la llista publicada pel ministeri d'Economia aquest divendres. El primer lloc l'ocupa l'UTE (unió temporal d'empreses) Totana, amb 152,4 milions d'euros per a obres d'un tram del Corredor Mediterrani a Múrcia, seguida de l'UTE CAF Signalling-Thales, amb 134 milions d'euros per a obres d'alta velocitat d'Adif, i després completa el podi Ferrovial Construcción, amb 125,14 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El rànquing no només inclou les empreses, sinó també les administracions locals que han rebut fons, sense incloure-hi els 24.500 milions assignats al conjunt de comunitats autònomes per a inversions de les seves competències, com l'ensenyament de 0 a 3 anys, la formació professional, la renovació d'equipaments tecnològics dels hospitals, les ajudes al cotxe elèctric del pla Moves III, les polítiques d'ocupació, programes de R+D i ciència i la indústria cultural.

Cargando
No hay anuncios

Aquest rànquing d'ajuntaments el lidera de llarg Madrid, amb 65,65 milions d'euros, una xifra que més que quadruplica la rebuda per la Generalitat per als transports de l'àrea metropolitana de Barcelona (15,18 milions). De fet, després del consistori que dirigeix José Luis Martínez-Almeida se situen els ajuntaments de Saragossa (59,46 milions), Alacant (40,55 milions), Valladolid (28,94 milions), Múrcia (19,07 milions) i Bilbao (16,04 milions). A banda del fons rebuts per la Generalitat per al transport metropolità, el primer ajuntament català que apareix al rànquing és el de l'Hospitalet de Llobregat (10,98 milions), al lloc 13è. Dos llocs més avall hi ha l'Ajuntament de Terrassa, amb 9,2 milions, i el lloc 17è l'ocupa Lleida (8,23 milions), seguida de Manresa (8,17 milions) i Sabadell (8,02 milions).

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat el ministeri, fins ara Espanya ha rebut transferències de la Unió Europea per valor de 37.000 milions d'euros per a 121 fites i objectius, i el tresor públic espanyol ha desemborsat 36.200 milions d'euros fins al 20 d'octubre passat. Les dades del ministeri indiquen que, del total dels fons atorgats, un 39% han anat a empreses privades, un 30% a entitats locals, un 23% a entitats públiques i la resta –en percentatges inferiors al 3%– a ministeris, cambres de comerç i fundacions, centres d'investigació i les comunitats autònomes. Segons l'Estat, ja s'han finançat amb els fons Next Generation uns 500.000 projectes.

Empreses privades

Del total dels fons atorgats, entre el centenar dels principals receptors –que han rebut 5.100 milions, el 14% del total– hi ha 40 empreses privades. Entre aquestes, la primera catalana, al lloc 21è, és l'UTE del Corredor Mediterrani a la Llagosta, amb 49,28 milions. Comsa se situa al lloc 23è, amb 40,2 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Entre els fons que ja s'han assignat, el ministeri destaca els destinats a la mobilitat amb els 2.500 milions a Adif, tant per a la xarxa ferroviària convencional com d'alta velocitat; els 400 milions que han rebut trenta ajuntaments per a projectes de mobilitat urbana i creació de zones de baixes emissions; i les subvencions al cotxe elèctric del Perte VEC.