Ferrovial, el castellà i el "patriotisme": crònica d'una junta històrica
Els accionistes donen suport a Rafael del Pino i critiquen la intenció del govern espanyol d'evitar el trasllat de seu
MADRIDUn dels últims esdeveniments que va tenir lloc al recinte Duque de Pastrana (Madrid) va ser la convenció estatal de Ciutadans. La formació taronja va escollir l'espai (com en altres ocasions) per presentar la seva nova imatge i lluitar contra, deien, el perill de desaparèixer a Espanya. Paradoxes de la vida, la junta general d'accionistes de Ferrovial aquest dijous preveia un trasllat i certificar la desaparició de la seva seu legal a Espanya per posar rumb als Països Baixos.
Ferrovial havia convocat els seus accionistes a dos quarts d'una. Els esperava amb les portes obertes i una catifa groga. Una hora abans, ja començaven a arribar. La gran majoria eren homes amb americana i corbata i alguna carpeta a la mà. S'anaven amuntegant a la porta mentre el personal de Ferrovial en comprovava la documentació. El mateix procediment seguien els més de cent periodistes que s'havien acreditat per seguir presencialment la junta.
L'expectació mediàtica era evident. Tant, de fet, que l'empresa havia calculat malament el nombre d'acreditacions i ha hagut d'improvisar un adhesiu d'última hora. Fins i tot Rafael del Pino, el president de Ferrovial, era conscient de la multitud d'ulls que el miraven: "Detallaré el punt [el trasllat de seu a Amsterdam] que suposo que és el que ha portat tanta premsa a la reunió", ha dit durant la seva intervenció.
Accionistes satisfets
Tot seguit, Del Pino ha detallat amb to solemne els arguments de l'empresa per traslladar la seu. Si tenia nervis o no, no ho sabem. En tot cas, segur que li han passat un cop ha escoltat els accionistes que han demanat el torn de paraula. De fet, l'única demanda que s'ha plantejat al president de Ferrovial ha estat vinculada amb la llengua. L'accionista Jesús Neila Fernández patia per si el canvi de seu implicava també un canvi de llengua. "La meva intervenció és referent a l'ús del castellà per part de Ferrovial. ¿Amb el canvi, l'oficina de l'accionista, el telèfon... continuaran igual aquí a Espanya i hi haurà possibilitat de connexió en castellà? ¿Les juntes d'accionistes telemàtiques, hi haurà la possibilitat de seguir-les en castellà?", ha preguntat. Del Pino s'hi ha "compromès", en un dels escassos compromisos que ha entomat.
L'altra promesa del president de Ferrovial davant la junta és el "respecte de la seva sobirania". Així ha contestat Del Pino a la resta d'accionistes que han demanat torn de paraula i que han abraçat el seu pla. "Estic preocupat pels atacs que Ferrovial ha patit pel simple fet d'exercir un dret que està consagrat", ha expressat Jean Pierre Paelinck.
Malgrat aquest gir històric, Ferrovial ha volgut deixar clar que no perd les arrels. "No marxem d'Espanya", ha insistit Del Pino (la constructora només hi deixa una sucursal). Un missatge que, malgrat els dubtes de Jesús Neila Fernández, ha calat entre alguns accionistes: "És humà errar i humil reconèixer que una persona no està exempta d'equivocacions, però és just reconèixer els encerts que han precedit l'acció de Ferrovial des dels seus orígens i, en particular, en l'etapa actual caracteritzada per la internacionalització sense que això impliqui abandonar la seva espanyolitat". "És de patriotes vetllar per la millora de la competitivitat", ha conclòs enmig d'aplaudiments.