Farmacèutiques

Ferrer es vol vendre Noventure per centrar-se en el negoci hospitalari

La companyia propietat de la farmacèutica està especialitzada en complements alimentaris

Les oficines de la farmacèutica Ferrer a l’avinguda Diagonal de Barcelona.
2 min

BarcelonaFerrer continua en plena metamorfosi cap al sector hospitalari. Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta estratègia, que implica desfer-se de negocis d'altres àmbits, es pot cobrar un nou damnificat: la farmacèutica fundada per Carles Ferrer Salat l'any 1959 ha posat a la venda Noventure, una empresa especialitzada en complements alimentaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El procés de venda està obert, el porta Deloitte, i fins ara s'hi han interessat fins a sis companyies. "Deloitte demanava als possibles compradors que es mullessin posant una oferta sobre la taula", explica a l'ARA una font coneixedora del procés de negociació entre la farmacèutica catalana i aquestes firmes. Entre la mitja dotzena de companyies que s'hi han interessat n'hi ha de nacionals i estrangeres. Fonts de la companyia consultades per aquest diari han confirmat l'operació.

Tot i que el preu pot ser molt variable en funció de l'interès que susciti Noventure, fonts del mercat situen el seu valor al voltant dels 20 milions d'euros. Noventure té la seu a Barcelona i ocupa una vintena de persones. I el més important: va bé i guanya diners. "Es tracta d'una operació per fer caixa i invertir en altres negocis més alineats amb els objectius de la companyia", afirma aquesta font.

Un canvi d'estratègia

Aquesta estratègia de la farmacèutica catalana d'anar-se desprenent dels negocis que no són purament hospitalaris va arrencar l'any 2018, quan Mario Rovirosa va assumir les regnes de la farmacèutica, rellevant l'anterior conseller delegat, Jordi Ramentol. L'estratègia implicava rellançar la companyia amb un nou pla estratègic que va suposar força relleus en càrrecs intermedis i l'aposta pel mercat OTC (els medicaments que no requereixen recepta), en detriment de la química i els genèrics.

Des d'aleshores, s'ha anat desprenent de societats com Diater (Madrid), Prasfarma i també Interquim Murcia –abans Zoster–. També es va vendre Trommsdorff, Tarbis i HealthTech BioActives. "Noventure mai ha estat dins els plans estratègics de Ferrer", asseguren les veus consultades.

El cert és que, en vista dels últims resultats econòmics, les coses no van gens malament per a aquesta companyia amb seu a la Diagonal de Barcelona: és de les que millor van resistir la pandèmia. Ferrer va guanyar 28 milions d'euros l'any 2022, un 81,8% més, després d'anys centrada en les reestructuracions i la reducció del deute.

Un dels grans èxits històrics d'aquesta empresa va ser l'adquisició el 2007 del Gelocatil, que amb la pandèmia es va convertir en un dels medicaments més sol·licitats a les farmàcies. Actualment, compta amb productes i marques per al sistema nerviós, cardiologia, dermatologia, gastroenterologia i el dolor.

Preocupació de portes endins

Si bé la companyia va tancar l'exercici ensenyant musculatura, internament ve d'una etapa difícil. Abans de la pandèmia, aquestes vendes van propiciar la sortida de més de 500 treballadors en dos anys. Tot i que aquesta dinàmica s'ha reduït, encara s'estan produint ajustos de plantilla, especialment en la xarxa comercial de la companyia.

Al gener es van produir 42 sortides amb un pla de baixes incentivades, amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat de la Unitat de Negoci de Prescripció a llarg termini, després que veiés reduïda la seva facturació a causa de la finalització de dues llicències de fàrmacs. Fonts de la companyia recorden que des del 2020 la plantilla s'ha incrementat en 100 persones.

stats