Energia

Felipe González qüestiona les renovables: "Són energies netes perquè algú ho va sagramentar"

L'expresident espanyol sosté que les plaques solars "no es poden reciclar", tot i que la Unió Europea ho va legislar

ARA
i ARA

MadridPolèmica a la xarxa social X (abans Twitter) per un discurs de l'expresident del govern espanyol Felipe González (PSOE) en què qüestiona les energies renovables i defensa les centrals nuclears. Les energies renovables "són energies netes perquè algú ho va sagramentar", ha afirmat González durant unes jornades sobre incendis forestals organitzades aquest dilluns a Sevilla, on ha afegit que "d'energia neta no n'hi ha cap".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dard de l'expresident socialista a les renovables arriba just després d'una altra reflexió: "Un s'espanta quan pensa que hi ha un corrent d'opinió enorme contra l'energia nuclear que es fonamenta sobretot en el fet que no sabem què fer amb residus de les nuclears. Tenen raó, sí, però, ¿què farem amb els residus de les plantes fotovoltaiques o dels aerogeneradors?", es pregunta qui va ser també exconseller de l'energètica Naturgy. "Ni tan sols tenim previst qui té la responsabilitat de desmuntar-ho o què es fa amb els metalls [de les plantes fotovoltaiques i els aerogeneradors], que no són reciclables, en la majoria dels casos", sentencia González.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules de González, però, es contradiuen amb el que la mateixa Unió Europa va impulsar ja l'any 2012 amb l'objectiu que els panells solars no es convertissin, precisament, en un problema per al medi ambient, sobretot tenint en compte el seu desplegament de cara als següents anys per substituir les energies fòssils. Aleshores es va aprovar una directiva pionera sobre la regulació dels residus que genera aquesta tecnologia on bàsicament es despleguen els estàndards de reciclatge de les plaques solars. La norma no només recull les directrius concretes per a la gestió dels residus que certament també tenen els panells fotovoltaics, sinó que també obliga els estats membres a implementar-les en les seves legislacions. En el cas d'Espanya ja hi ha una regulació des de l'any 2015, tot i que l'ambició és reforçar-la a través del projecte estratègic (PERTE) vinculat als fons europeus per a l'economia circular.

Cargando
No hay anuncios

D'una banda, la Unió Europea va establir entre altres qüestions que un 80% dels materials d'aquesta tecnologia s'havien de poder reciclar. De l'altra, que són els fabricants dels panells els que s'encarreguen de la recuperació i reciclatge a tots els estats membres, mentre que el promotor ha de garantir el restabliment de la zona.

Per ara un informe de l'Agència Internacional d'Energies Renovables (Irena) ha estimat que els materials reciclables dels planells solars antics –tenen una vida útil d'uns 30 anys– tindran un valor d'uns 15.000 milions de dòlars (13.000 milions d'euros) en actius recuperables a partir de l'any 2050.

Cargando
No hay anuncios

Però les crítiques de González no s'han acabat aquí. L'expresident espanyol també ha afirmat que la mineria d'aquestes tecnologies està "fonamentada en el treball esclau".

L'impost al sol del PP

A més, González ha recuperat la idea de l'impost al sol que el govern espanyol de Mariano Rajoy (PP) va aprovar i que alguns experts han situat com la pedra a la sabata del desplegament de les energies renovables, sobretot en el cas de l'autoconsum. "L'únic impost al sol que no es paga és quan una persona s'estira panxa amunt a la platja i pren el sol, o quan s'està a la terrassa d'un pis prenent el sol", ha afirmat.