Feines de menys qualitat, sou i seguretat, les previsions de l'OIT per al 2023
La desacceleració econòmica mundial frenarà l'ocupació, que només creixerà un 1%
BarcelonaEls treballadors de tot el món podrien veure's obligats a acceptar feines de més mala qualitat, mal pagades i mancades de seguretat laboral i protecció social, segons les previsions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per al món laboral el 2023. El motiu és la desacceleració econòmica global provocada per les noves tensions geopolítiques i la guerra a Ucraïna, així com per la pandèmia i les freqüents interrupcions de les cadenes de subministrament. Aquest escenari ha obligat l'organisme a revisar a la baixa, fins a l'1%, les seves previsions de creixement de l'ocupació mundial per al 2023, i preveu que l'any vinent l'augment serà d'un 1,1%.
Segons l'informe Perspectives socials i de l'ocupació al món: tendències 2023,l'increment previst per a aquest any és menys de la meitat del registrat l'any 2022, quan l'ocupació va créixer un 2,3%, i preveu que la desocupació global creixi en tres milions de persones, fins als 208 milions de desocupats, cosa que suposa una taxa de desocupació mundial del 5,8%.
"Aquest moderat augment previst obeeix en gran manera a l'escassa oferta de treball als països d'alts ingressos. Això invertiria la tendència a la baixa de la desocupació mundial registrada del 2020 al 2022", recull l'informe. Si es compleixen aquestes previsions hi haurà 16 milions de persones desocupades més a tot el món en comparació amb abans de la pandèmia, quan segons l'OIT es van perdre els avenços aconseguits al llarg d'una dècada per disminuir la pobresa. De fet, el dèficit mundial de treball de l'any 2022 va ser de 473 milions de persones, cosa que suposa 33 milions més que el 2019.
La justícia social, en risc
Aquesta previsió de feines de més mala qualitat i "amb freqüència més mal remunerades", combinada amb l'augment de preus, que creixen més de pressa que els ingressos nominals del treball, fa que l'actual crisi relativa al cost de la vida, per l'evident pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors, pugui fer créixer el nombre de persones en situació de pobresa.
En aquest sentit, l'organisme recorda que "el treball decent" és primordial per facilitar la justícia social, i que amb l'insuficient augment de l'ocupació a escala mundial i la dificultat per fomentar llocs de treball de qualitat poden posar-la en perill.
Dones i joves, principals afectats
Però la degradació del mercat laboral no és uniforme. Hi ha dos col·lectius que en surten més mal parats: les dones i els joves. L'any 2022 la participació de les dones en la força del treball es va situar en un 47,4%, mentre que la dels homes va ser del 72,3%, una diferència de 24,9 punts percentuals que significa que per cada home econòmicament inactiu hi havia dues dones en la mateixa situació. En el cas dels joves d'entre 15 i 24 anys no és més esperançador: la seva taxa de desocupació és tres vegades superior a la dels adults. De fet, un de cada cinc joves –el 23,5%– no treballa ni estudia ni participa en algun programa de formació.
És per això que l'organisme veu "particularment adversa" la situació d'aquests dos col·lectius en el mercat laboral, i en el cas del segon els augura greus dificultats per trobar i mantenir una feina digna.
Per al director general de l'OIT, Gilbert F. Houngbo, és urgent fomentar el treball decent i la justícia social: "La superació de tots aquests reptes requereix que col·laborem per facilitar l'establiment d'un nou contracte social a escala mundial".