Economia10/06/2015

Els catalans són els menys beneficiats per la reforma fiscal

Aquest any acabarem pagant gairebé un 2% més d'IRPF autonòmic que no pas el 2014. Segons un informe de Fedea, un 5,2% dels contribuents hi perdrà amb la reforma i un terç no hi notarà cap diferència

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

Madrid"Tothom notarà la rebaixa de l'IRPF, però qui ho notarà més són les rendes més baixes". Va ser la promesa del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre la reforma fiscal impulsada pel govern de Mariano Rajoy 'in extremis' a finals de legislatura. Però ha estat realment així? Gairebé mig any després de l'entrada en vigor de la reforma, el 'think tank' Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha fet la prova del cotó fluix a les promeses de l'executiu del PP per veure si la rebaixa dels trams estatals de l'IRPF s'estava notant a les butxaques dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I, malgrat que la rebaixa ha estat generalitzada, Fedea calcula que un 5,2% dels contribuents està perdent-hi amb la simplificació dels trams estatals de l'IRPF –que han passat de set a cinc–, mentre que un terç dels ciutadans ni tan sols arribarà a notar la reforma, que entrarà en una segona fase el 2016. Així es dedueix de l'estimació de l'impacte que ha presentat aquest dimecres Fedea en una roda de premsa a Madrid. En total, el 'think tank' que dirigeix l'economista Ángel de la Fuente, molt proper al ministre Montoro, calcula una rebaixa mitjana de l'impost per als contribuents d'un 10,57% fins a finals del 2016, per sota de la rebaixa que el govern espanyol va calcular, d'un 12,5%. Fedea no ha sabut explicar aquesta diferència.

Cargando
No hay anuncios

Més impostos a Catalunya

Però aquesta reducció està sent molt menor a Catalunya. Els catalans són i seran els menys beneficiats al conjunt de l’Estat per la reforma de l’IRPF. Aquest 2015 acabarem pagant un 1,89% més d’impostos autonòmics (pel que fa l’impost sobre la renda) que no pas el 2014. En canvi, a Castella-la Manxa aquest any pagaran un 6,57% menys en el tram autonòmic de l’IRPF, i es convertirà així en la comunitat més beneficiada de la reforma fiscal, amb gairebé un 12% menys d'IRPF al cap de l’any si es tenen en compte tant el tram autonòmic com l'estatal d'aquest impost.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat Julio López Laborda, professor de la Universitat de Saragossa i membre de Fedea, això és degut, en part, a la decisió de la Generalitat de no igualar les rebaixes d'IRPF aplicades per l'Estat. Però, sobretot, la penalització als ciutadans catalans es deu a la manera com es grava l’estalvi, és a dir, el que es cobra d’impostos a les rendes generades per dividends, interessos i guanys del capital. Amb la reforma fiscal, l’Estat va suprimir un impost complementari als estalvis. La Generalitat, en canvi, va decidir no fer-ho. I això ha provocat que s’hagi incrementat fins a un 23,4% la tarifa de l’estalvi a Catalunya. De totes maneres, tot i ser els menys beneficiats de la reforma, els catalans notarem de mitjana una reducció del 6,25% en IRPF. La raó? La rebaixa del tram estatal en un 13%.

Menys redistribució de la riquesa

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que, segons va assegurar Montoro, la reforma es va fer perquè les rendes més baixes paguin menys impostos i es redistribueixi millor la riquesa, Fedea constata que no és així. López Laborda ha explicat que el govern del PP ha aconseguit "neutralitzar" la pujada d'impostos de quan van arribar al govern a finals del 2011 i que és cert que a finals del 2015 acabarem pagant menys IRPF que llavors, però que alhora l'1% dels espanyols més rics estan entre els més beneficats per la reforma.

"El nou IRPF estatal és menys redistributiu que el que teníem fins ara", ha dit l'expert de Fedea. La raó és que tots els contribuents paguen menys de mitjana, però sobretot les rendes més altes: les que passen els 94.000 euros pagaran un 9,8% menys d'impostos.

Cargando
No hay anuncios

Beneficis per als ciutadans més rics

L'informe de Fedea divideix els contribuents entre diferents perfils i s'adona que els més beneficats són els que la major part de les seves rendes provenen de l'estalvi –de dividends, interessos i guanys de capital– i que se situen en la part més alta dels trams de l'IRPF. "Són pocs i molt rics", ha dit Laborda. Tot i que Montoro havia defensat que un dels impactes més importants el tindrien les famílies amb fills (i especialment les famílies nombroses) o els discapacitats, les rendes de l'estalvi els passen per davant. Això sí, la reforma no beneficia en cap sentit els pensionistes.

Cargando
No hay anuncios

Una reforma que "no mata"

Ángel de la Fuente ha utilitzat l'informe per retreure al govern espanyol que hagi impulsat una reforma fiscal "bastant complicada". En aquest sentit, veu necessari simplificar les diferències entre els trams d'IRPF estatal i autonòmics per fer-los més "senzills i transparents". "La reforma no mata", ha assenyalat. Preguntat per la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic i que podria permetre a la Generalitat abaixar els trams de l'IRPF, De la Fuente ha dit que "està pendent" però que ara mateix "no hi ha temps material" per fer-ho aquesta legislatura.

Cargando
No hay anuncios

El director de Fedea va ser l'encarregat d'elaborar les balances fiscals de Montoro, que situaven Catalunya en la mitjana de finançament autonòmic però amb 8.500 milions d'euros de dèficit fiscal, la meitat que el de la Comunitat de Madrid.