Economia16/12/2015

La Reserva Federal apuja els tipus d'interès una dècada després

Yellen assegura que la decisió posa fi a "un període extraordinari" que es va iniciar per superar la pitjor recessió des de la Gran Depressió

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonLa Reserva Federal (Fed) ha tancat aquest dimecres una era de preu del diner a nivells mínims i d’estímuls monetaris que es van iniciar en plena Gran Recessió. Aquesta vegada no hi ha hagut sorpreses i la presidenta del banc central dels Estats Units, Janet Yellen, ha anunciat l’esperada pujada de tipus d’interès de gairebé zero a un 0,25%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’increment –que és el primer en una dècada i posa fi a més de sis anys en què el tipus es trobaven entre el 0% i el 0,25%– suposa un vot de confiança de la Fed a la situació actual de l’economia nord-americana. Yellen ha assegurat, en una roda de premsa, que la mesura posa fi a “un període extraordinari” on es va abaixar el preu del diner per “donar suport a la recuperació de l’economia durant la pitjor crisi financera i recessió des de la Gran Depressió”.

Cargando
No hay anuncios

L’impacte de la mesura serà de moment petit, ja que l’augment és modest, però és vist com un canvi important de cicle: un primer pas d'una sèrie d’increments en els propers anys. La Reserva Federal, però, ha insistit en el seu comunicat que aquestes pujades es faran de manera “gradual”.

Fi dels estímuls econòmics

Cargando
No hay anuncios

L’augment del preu del diner arriba un any després de la fi de la compra massiva d’actius financers i de préstecs hipotecaris que la Fed va introduir per inundar de liquiditat els mercats.

Mentre la primera potència econòmica mundial pren aquesta mesura, a Europa se segueix l’oposada. Yellen s'ha referit a aquesta situació i hi ha tret importància. “La Fed i el Banc Central Europeu porten desacoblats més d’un any, així que, a part d’una ansietat inicial, crec que veurem un continuació del que hem estat veient fins ara”, fa el comunicat de la Fed previ a la trobada amb periodistes de Yellen.

Cargando
No hay anuncios

Yellen ha afirmat que la decisió s'ha pres després d’observar una millora sostinguda de l’economia dels Estats Units, amb un descens progressiu de la taxa d’atur fins arribar a l’actual 5% i un creixement que sembla haver-se consolidat entorn el 2%. Tot i així, ha admès que la inflació continua sent massa baixa i allunyada de l’objectiu del 2% –en part, per la caiguda del preu del petroli.

De fet, la presidenta de la Fed ha afirmat que supervisaran aquesta dada de manera “molt acurada”. Segons ha dit, l'economia nord-americana ha aconseguit una gran millora però “la normalització serà gradual”. “L’activitat econòmica continuarà creixent a un ritme moderat i el mercat laboral es seguirà enfortint”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Yellen s'ha mostrat molt cauta a l’hora d’explicar l'última decisió de la institució que lidera. Els mercats, que ja esperaven la decisió, han reaccionat amb petits augments. “Les borses han sentit el que volien sentir”, ha dit a la televisió CNBC Tom Siomades, cap de Hartford Funds Investment. Per aquest expert econòmic, els propers mesos no haurien de ser inestables.