SOTRAGADA ALS MERCATS

La Fed admet que pot trigar a apujar tipus per la crisi de la Xina

Els analistes reconeixen que els mercats estan “dislocats” i que resulta impossible preveure què pot passar els pròxims dies.
i àlex Font Manté
27/08/2015
3 min

BarcelonaEl tercer dia d’aquesta setmana tensa a les borses de tot el món no va servir per calmar l’ambient. El dramatisme ha desaparegut, però la sensació de desconcert segueix regnant mentre tothom es pregunta si aquesta crisi es pot allargar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant bona part del dia els mercats van decidir no fer gaire cas de les noves mesures anunciades per la Xina, que va decidir injectar 19.000 milions d’euros més al sistema financer (en total hi ha injectat 40.000 milions en els dos últims dies, a més de la baixada de tipus d’interès que va anunciar dimarts). Ni tampoc van parar gaire atenció a les bones dades macroeconòmiques que es van publicar als Estats Units. Això va provocar les caigudes de les borses asiàtiques -més moderades que les dels primers dies de la setmana- i de les europees. I també de les nord-americanes, almenys durant bona part del dia.

En un fenomen completament invers al viscut dimarts, les borses dels Estats Units van obrir amb pèrdues fins que, en un determinat punt, van decidir canviar la tendència i van acabar la jornada amb importants avenços. A Nova York el Dow Jones va pujar prop d’un 4%.

La confusió i el desconcert són els sentiments predominants al mercat aquesta setmana. “En un mercat dislocat com l’actual és molt difícil preveure què pot passar”, reconeixia a Bloomberg l’analista George Pearkes, de Bespoke, al tancament de la sessió. I potser així es mantindrà fins que no es resolgui la pregunta del milió: com de greu és realment la situació de l’economia xinesa? Cada cop hi ha més dubtes de la fiabilitat i veracitat de les estadístiques oficials de la Xina i el temor és que l’economia de la segona potència mundial estigui molt més dèbil del que indiquen, un fet que tindria conseqüències decisives per a tota la resta de països, tant per a les grans potències (Estats Units i Europa) com per a les no tan grans (el cas dels països emergents).

De fet, els supervisors van demostrar que també estan preocupats pel que està passant als mercats. Un membre de la Reserva Federal -el banc central dels Estats Units- va admetre que la sotragada dels mercats fa improbable que, com es preveia fa pocs dies, la Fed augmenti els tipus d’interès.

“És important no sobrereaccionar davant dels moviments dels mercats a curt termini”, va explicar William Dudley, president de la divisió de la Fed a Nova York. Tot seguit, però, va concedir: “[Apujar els tipus d’interès el setembre] em sembla menys imperiós que fa unes setmanes”.

La pujada de tipus d’interès als Estats Units és vista amb inquietud pels mercats, que s’han acostumat al diner barat que els proporcionen els tipus històricament baixos que hi ha actualment. La Fed fa deu anys que no els eleva, i en fa set que els té en el nivell actual (0,25%), el nivell més baix de la història del dòlar. La pujada de tipus, a més, tindria implicacions a Europa i també als països emergents, que temen una fuga de capitals cap als EUA.

La intensitat del debat no ha parat de créixer durant els últims dies i, molt probablement, arribarà al seu punt àlgid a partir d’avui, quan comença la trobada anual de Jackson Hole, amb la participació dels principals banquers centrals del món. Aquesta trobada és la més important que se celebra entre els supervisors dels sistemes monetaris mundials i comptarà amb la participació de la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, i el president del BCE, Mario Draghi, entre altres dirigents.

L’agitació dels mercats

Pel que fa a les borses asiàtiques, les pèrdues no van ser tan dramàtiques com en dies anteriors. La de Xangai només va baixar un 1,28% després de dues jornades seguides caient al voltant del 8%. I el mateix va passar amb les d’Europa: Madrid i Frankfurt van perdre un 1,3%, i Londres, un 1,7%. El petroli de Brent es va mantenir com estava i -potser la millor notícia per al Vell Continent- l’euro va continuar baixant per segon dia consecutiu fins als 1,13 dòlars.

stats