Reig Jofre aterrarà a Txèquia i Eslovàquia aquest 2024
La farmacèutica s'enfocarà en possibles inversions després de dos anys centrada en reduir el seu deute
BarcelonaLa farmacèutica catalana Reig Jofre té previst seguir expandint-se per l'Europa de l'Est aquest any. La companyia amb seu a Sant Joan Despí desembarcarà aquest any a Txèquia, des d'on cobrirà també el mercat d'Eslovàquia. I ho farà replicant el model que la va portar fa tres anys a Polònia: obrirà una filial amb una de les seves tres unitats de negoci, per després anar desplegant la resta de productes.
"Ens interessa l'est d'Europa, són mercats en els quals funcionen bé els productes d'innovació incremental", ha explicat aquest dimecres el conseller delegat de la companyia, Ignasi Biosca, en una trobada amb mitjans després de la junta d'accionistes. Aquestes unitats que obriran les portes a un nou mercat són la de dermatologia i osteoarticular, i les altres dues són tecnologies farmacèutiques i cura de la salut.
La trobada de propietaris d'aquest dimecres ha donat llum verda als resultats de 2023 i també ha aprovat un dividend flexible, un mecanisme que permet als accionistes cobrar els guanys de la companyia en efectiu o en més accions. La farmacèutica, amb filials a vuit països i presència a més de setanta països a través de 155 socis comercials, va guanyar 9,4 milions d'euros l'any passat (+16%) després de registrar unes vendes rècord de 316 milions d'euros (+17%). El dividend ha estat de 3,2 milions, l'equivalent al 35% dels beneficis.
Ara la companyia encara el 2024 pensant en possibles inversions, com la que va anunciar aquesta mateixa setmana de 5,8 milions d'euros a la companyia biotecnològica Leanbio. "Podríem seguir baixant el nivell d'endeutament, però per la conjuntura econòmica i el moment de la companyia, no hem de tenir pressa", ha explicat Biosca, després de dos anys en què la farmacèutica ha anat reduint el seu deute, ara situat en 55,8 milions d'euros, equivalent a 1,2 vegades el seu ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions).
Aquests passos expliquen la intenció de la companyia de créixer internacionalment –també estudia fer el salt a Hongria– i apostar per productes més rendibles, encara que això suposi abandonar els productes que ho són menys, com els antibiòtics. Biosca ha assegurat que la política de preus sobre aquests medicaments ha provocat que el seu marge s'hagi anat reduint, però ha descartat eliminar-los a curt termini.