Unió Europea
Farmacèutiques02/06/2023

Tot un referèndum per a Grifols al Parlament Europeu

La cambra votarà una normativa que permetrà reemborsar les despeses dels donants, com el transport o alguna dieta

Brussel·lesLa pandèmia del covid va evidenciar la poca autonomia de la Unió Europea en diferents sectors estratègics, com el dels medicaments, i la seva dependència respecte a la Xina i els Estats Units. Un dels elements més crítics i que grans farmacèutiques europees, com la catalana Grifols, es veuen obligades a importar en gran part de la potència nord-americana és el plasma, clau per a la creació de molts tractaments. Per això la Comissió Europea va presentar a l'estiu una iniciativa legislativa que s'ha de votar el 27 de juny. Vol incentivar la donació i que els estats membres puguin compensar els donants europeus.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Encara que no es tracti de pagaments gaire elevats, com passa als Estats Units, el sol fet que la Unió Europea obri la porta a permetre compensar els donants pot beneficiar el model de negoci de Grifols, basat en el plasma. La multinacional d'hemoderivats fa dècades que demana a les institucions estatals i europees que impulsi les donacions al Vell Continent perquè pugui disposar de més quantitat de plasma i no n'hagi d'importar de sobretot ciutadans estatunidencs, que solen ser estudiants o persones amb baixos ingressos. "Grifols dona suport als esforços destinats a augmentar la recollida de plasma a Europa, que redueixen la dependència de països tercers [...] i garanteix l'accés a medicaments que salven vides", argumenta a l'ARA l'empresa familiar catalana.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, la quantitat de plasma extret pot pujar substancialment i, per tant, se'n pot abaratir el preu, cosa que augmentaria els marges de benefici de la companyia catalana. De fet, un dels principals problemes de la companyia dels Grífols durant els últims anys, principalment durant la pandèmia, ha sigut la falta de plasma, la primera matèria amb què produeix la majoria dels seus medicaments. Aquest dèficit ha fet molt mal al negoci de la farmacèutica i va provocar que els seus beneficis caiguessin en picat: el 2021 va guanyar 182,8 milions d'euros, un 70,4% menys que el 2020. La caiguda en borsa també ha estat important.

Ara bé, la Comissió Europea i les diferents famílies polítiques del Parlament Europeu, que ara estan discutint els serrells de la nova normativa, subratllen que no és el mateix compensar que remunerar, un matís clau en les negociacions. Fonts europarlamentàries asseguren a l'ARA que gairebé tots els partits —menys els liberals— coincideixen que pot ser positiu pagar o reemborsar només les despeses que tinguin els donants. En cap cas, però, permetre que s'arribi a les quantitats de diners que es paguen als Estats Units. "Com a donant habitual, vostè pot guanyar fins a 400 dòlars al mes de mitjana per donar plasma", anuncia la mateixa Grífols a la seva pàgina web en un missatge destinat als estatunidencs.

Cargando
No hay anuncios

A Europa, però, la gran majoria d'eurodiputats remarquen que les donacions de plasma no poden significar mai un guany econòmic per al donant. "La compensació ha de seguir el principi de neutralitat financera, és a dir, que els donants no hi guanyin ni hi perdin diners", respon l'eurodiputat socialdemòcrata Nicolás González, que forma part de la subcomissió de Salut Pública de l'Eurocambra. "La normativa ha de respectar el principi fonamental de donació voluntària i altruista", apunta Dolors Montserrat, exministra de Sanitat i eurodiputada del Partit Popular Europeu, que és la primera força a l'Eurocambra. Sobre la taula, per ara, hi ha fórmules com el reemborsament de les despeses de transport, les hores de feina perdudes o alguna dieta

Cargando
No hay anuncios

Grifols assegura que la nova llei serà completament "compatible" amb la legislació comunitària vigent sobre donacions de substàncies d'origen humà, que ja preveuen la possibilitat de reemborsar petites quantitats de diners als voluntaris. De fet, l'empresa catalana assenyala que alguns estats membres, com Alemanya, Hongria, la República Txeca o Àustria, ja permeten les compensacions, i assegura que són dels pocs països europeus que "han assolit nivells sòlids d'autosuficiència de plasma". També es preveu que aquests estats, tot i que és probable que no acabin tenint prou pes per fer valdre la seva posició, pressionin en el mateix sentit quan la normativa passi pel Consell, que també ha de donar el seu vistiplau a la iniciativa.

Fonts de les negociacions critiquen que en molts casos, en aquests països, amb l'excusa de compensar els donants, tal com permet la llei, s'excedeixen en els reemborsaments i els voluntaris n'acaben obtenint guanys econòmics. De fet, la majoria d'esmenes presentades a la normativa a què ha tingut accés l'ARA sobre la compensació en donacions de plasma són d'uns pocs eurodiputats d'aquests quatre estats en qüestió, que aposten per ser més flexibles en la quantitat de diners que s'entrega al donant. I el cert és que un cop es voti la norma, cada país haurà d'adaptar una legislació que, per poc que canviï, afavorirà l'autosuficiència europea en aquest camp i també els interessos de Grifols.