Per què pateix Grifols tot i el seu rècord d'ingressos?
La companyia catalana continua sense enlairar-se a la borsa malgrat tenir encarrilat el pagament del deute del 2025
BarcelonaL'últim capítol del viacrucis borsari de Grifols, empresa familiar catalana i líder al món en medicaments derivats del plasma sanguini, és de fa just un mes. La companyia va caure un 12,2% a borsa, després que l'agència de qualificació Moody's decidís rebaixar el ràting de la farmacèutica pels seus nivells de palanquejament, però també per tenir una estructura organitzativa "complexa i opaca". Aquella caiguda del valor dels seus títols, que els va situar per sota dels 8 euros durant uns dies per després remuntar, també es produïa després que la família, a través de Scranton, topés amb el no de tres dels grans bancs espanyols –CaixaBank, Sabadell i BBVA– a la seva petició de refinançar un deute amb venciment imminent a través d'un préstec de 400 milions d'euros.
Aquesta pedra en el camí va quedar resolta amb un acord de finançament amb el fons canadenc Oaktree, que li permetia no haver d'augmentar les garanties als bancs, però a uns interessos més alts. El fons pertany a Brookfield Capital Partners, la companyia amb qui la família Grífols pretén treure l'empresa de la borsa.
Més enllà del deute
"El deute ja no és un problema. Però per què Grifols no ha tornat als 16 euros del desembre? Perquè al primer trimestre d'enguany no va generar la caixa que tothom esperava. Molts inversors institucionals se'n van anar i van dir que tornarien al 2025, quan tornessin a generar caixa", explica a l'ARA Xavier Brun, professor del màster en mercats financers de la Barcelona School of Management (UPF). La qüestió, més enllà del deute, era la informació que la companyia compartia amb el mercat.
De fet, Brun assegura que el deute que la companyia havia de tornar el 2025 era el més problemàtic, i ja ha anat fent passos per resoldre'l. Recentment, ha tancat dues emissions privades de bons garantits, de 1.300 milions d'euros en total, així com l'operació de venda de la seva filial xinesa. Aquest expert considera que és una qüestió de temps que les accions de la companyia tornin a pujar: "Grifols està molt millor que al desembre perquè té resolt el 2025, com a mínim les seves accions haurien de valer 16 euros".
En aquest sentit, la situació financera de l'empresa catalana d'hemoderivats no aixeca veritables recels entre els seus creditors. Fonts financeres consultades per l'ARA asseguren que no tenen la impressió que la companyia travessi problemes greus i no contemplen un escenari on no els puguin tornar els préstecs. "Grifols té un pla, és possible que sigui bo, però no ens l'han explicat", expliquen aquestes fonts, que situen aquest comportament com a excepcional en una cotitzada, ja que ha estat poc avesada a donar informació a bancs i analistes tot i tenir aquesta condició.
Sis mesos d'alts i baixos
Els dards que ha rebut la companyia des que el fons baixista novaiorquès Gotham City Research va iniciar l'ofensiva han versat sobre dos elements: el deute i la falta de transparència comptable. La qüestió Gotham va arribar als tribunals de Nova York, i també va motivar un informe del regulador borsari espanyol, que descartava la reformulació dels comptes, però assenyalava "deficiències" en la informació financera de la companyia. Aquelles greus acusacions, que inclús mantenien que la companyia valia zero, en una afirmació que els mercats s'han encarregat de desmentir, apuntaven a la gran pedra a la sabata de la farmacèutica –un deute absolut que supera els 10.000 milions d'euros–, la consolidació dins els seus comptes de les empreses Haema i BPC Plasma i l'elevat palanquejament del deute de Scranton –la societat de la família Grifols que controla un 8,3% de la propietat de la farmacèutica–. També posaven en relleu que Grifols té una política de transparència millorable.
Aquesta falta d'informació va ser la que a finals de febrer va desencadenar en una davallada del 35% de la cotització perquè la companyia no va aconseguir resoldre, en una trobada amb analistes i inversors, els dubtes d'aquests sobre l'ebitda i el flux de caixa lliure. Per paradoxal que sembli, aquesta caiguda es produïa hores després que la companyia presentés els resultats de 2023 amb uns ingressos rècord de 6.592 milions d'euros, un 11% més que el 2022.
"Serà un cas d'estudi a les escoles de comunicació", explica a l'ARA un analista financer, que segueix de prop l'evolució de Grifols. També es pregunta quin cost pot tenir per a una empresa una mala política comunicativa. "Doncs 5.000 milions d'euros a borsa. És el que ha baixat des de desembre fins ara", afegeix, en una conversa telefònica amb aquest diari.