Pas històric a Grifols: la família n'abandona la gestió

Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu abandonen els seus càrrecs directius i seran consellers

Grifols és la primera empresa familiar de Catalunya. A la imatge, Víctor Grifols, al centre, amb el seu fill Víctor i el seu germà Raimon.
05/02/2024
3 min

BarcelonaPer primer cop en 115 anys d'història, Grifols no serà dirigida per directius amb el cognom familiar. La multinacional amb seu a Parets del Vallès ha anunciat aquest dilluns una decisió que afecta sobretot Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, germà i fill del carismàtic Víctor Grífols Roura, responsable de la gran expansió internacional de la companyia entre el 1987 i el 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Han decidit finalitzar la seva etapa executiva i deixaran les seves funcions com a Chief Coporate Officer i Chief Operating Officer, respectivament. Tots dos continuaran al consell d'administració com a consellers dominicals", explica la companyia en un comunicat. La sacsejada a la cúpula de la companyia inclou més novetats: Thomas Glanzmann, persona molt propera a la família fundadora, segueix com a president executiu i la companyia nomena conseller delegat el barceloní Nacho Abia.

L'empresa ha explicat que la decisió estava "planificada des de feia temps" i vol "separar progressivament la propietat de la gestió de la companyia". El comunicat de la primera empresa familiar catalana, amb més de 20.000 treballadors, afirma que els plans per portar a terme aquest canvi van iniciar-se el 2022.

El cert és que la decisió es fa pública quatre setmanes després de les acusacions del fons estatunidenc Gotham City Research contra l'empresa catalana. Gotham va acusar Grifols de maquillar el seu deute i ingressos a través de la seva intrincada relació amb Scranton (que agrupa diversos membres de la família Grifols i que és simultàniament accionista i proveïdora de la multinacional). Les acusacions de Gotham van provocar que les accions de Grifols perdessin un 40% del seu valor, passant de 15 a 8 euros, tot i que en els últims dies ja s'havien situat per sobre dels 10 euros per acció.

La resposta de Grifols a Gotham s'ha portat a terme en diferents fronts. D'una banda, aportant la documentació que prova que va actuar correctament a la CNMV; l'organisme trigarà unes setmanes a posicionar-se. A més, la companyia catalana (l'única de les que cotitzen a l'Íbex-35 que va mantenir a Catalunya la seva seu després de l'1 d'octubre de 2017) ha denunciat Gotham davant la justícia nord-americana.

En paral·lel, Grifols ha blindat l'operació de venda d'un 20% de la seva participació a Shanghai RAAS, fet clau per garantir-se que podrà fer front al venciment de deute que ha d'afrontar l'any 2025. L'últim capítol d'aquesta resposta arriba aquest dilluns amb l'anunci que la família es desvincula de la gestió, extrem llargament reclamat pels inversors.

Un bienni a la muntanya russa

L'adeu de Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura a la cúpula directiva ha de servir per tancar un bienni convuls a la companyia catalana. L'any 2020, Grifols cotitzava a rècords històrics, a 34 euros l'acció; el 2022 els mercats la penalitzaven en plena pujada de tipus i l'acció queia als 8 euros.

La resposta de Grifols va ser aleshores incloure més professionals externs a la família en els càrrecs de més responsabilitat: Steven F. Mayer va passar a ser el president executiu de la companyia, una fita en una empresa en què mai el primer directiu havia estat extern a la família. Quatre mesos després, però, Mayer deixava pas a Thomas Glanzmann, amb Víctor Grífols Deu (cap d'operacions) i Raimon Grífols Roura (vicepresident) encara presents a la cúpula directiva.

El progressiu allunyament de tots dos de la direcció de l'empresa contrasta amb els plans que inicialment estaven dibuixats. L'any 2020, en una entrevista amb l'ARA, Víctor Grífols Roura ho explicava així després que ell s'hagués apartat per deixar el seu germà i el seu fill com a co-consellers delegats: “Hem fet un relleu generacional de llibre”. En aquell moment, avisava que la successió tindria una segona part: “D’aquí cinc o deu anys el Raimon podrà pujar a president del consell i el Víctor quedarà com a únic conseller delegat”.

El mal moment de la companyia en borsa (el negoci mai no ha deixat de funcionar, i Grifols superava en el seu 2022 negre els 1.200 milions d'euros de benefici brut d'explotació) s'ha explicat sempre pel seu elevat endeutament (que ronda els 9.000 milions) fruit d'una agressiva política de compres. Durant la pandèmia també es va qüestionar la gestió que va fer Grifols del plasma, el producte amb què elabora els seus medicaments. Els inversors tenien històricament una última pega: no els agradava la presència de membres de la família a la cúpula de la companyia. I això, des d'aquest dilluns, és història.

stats