Grifols espanta els fantasmes enmig d'una nova ofensiva de Gotham

La companyia d'hemoderivats resisteix a borsa després de l'atac del fons novaiorquès, que acusa una filial de prestar fons a Scranton

Seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaGotham City Research hi torna contra Grifols. Coincidint amb el dia en què la catalana d'hemoderivats presentava resultats, el fons baixista nord-americà ha tornat a l'atac. És la tercera ofensiva que el fons fa contra la companyia, i aquesta vegada acusa la seva filial BPC Plasma de "prestar al llarg dels anys" fons que va rebre d'un tercer, "probablement Grifols", al family office Scranton –el fons on hi ha part de la família Grífols.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les accions de la multinacional s'han despertat baixant un 4% a primera hora, una caiguda que s'ha anat moderant al llarg del matí, fins a recuperar el valor de tancament d'ahir a mitja tarda. Amb la jornada ja acabada i la cotització en positiu, la farmacèutica ha donat a conèixer els resultats del primer trimestre d'enguany. La prioritat de Grifols és augmentar el flux de caixa lliure –l'indicador que mostra la liquiditat– i reduir el deute.

La companyia catalana va guanyar 21 milions en el primer trimestre, una millora substancial en comparació amb les pèrdues de 108 milions d'ara fa un any. Ha seguit augmentant els ingressos (5,5%), fins als 1.626 milions, i també l'ebitda ajustat –el resultat operatiu, és a dir, que exclou impostos, interessos i amortitzacions i que ofereix un retrat de la salut del negoci–, fins a 350 milions d'euros.

L'atac de Gotham

El fons baixista, que ha publicat abans de l'obertura del mercat borsari la segona part de l'informe Com una bestreta es converteix en un préstec, ha assenyalat que ha vist en el cas de BPC Plasma les mateixes accions que amb la seva altra filial, Haema. Tot i això, consideren que "BPC al llarg dels anys ha prestat fons que va rebre d'un tercer –molt probablement Grifols– a Scranton".

Però el fons novaiorquès assegura que, "a diferència de Haema, BPC ha declarat des d'aleshores un dividend a Scranton", diu. "En lloc de pagar aquest dividend en efectiu, BPC ha cancel·lat préstecs per valor d'uns 266 milions d'euros que havia concedit a Scranton. Això ens porta a pensar que Scranton no va tenir mai la intenció de reemborsar aquests préstecs", ha explicat Gotham.

En aquest context, el fons baixista considera que "gairebé tota aquesta suma ha estat transferida sospitosament dels accionistes de Grifols als accionistes de Scranton, cosa que dona l'aparença d'haver estat transferida incorrectament". Així doncs, en l'opinió de Gotham, "el fet que hi hagi accionistes de Scranton al consell de Grifols, mentre es feia aquesta transacció, sembla un fracàs total del govern corporatiu", ha apuntat.

Des de l'obertura del mercat, Grifols encara no ha fet cap comentari davant aquesta nova ofensiva. Després de la presentació de resultats de 2023, feta a finals de febrer, Grifols va celebrar l'habitual trobada amb inversors, que va acabar desencadenant una davallada del 35% de la cotització perquè la companyia no va saber resoldre els dubtes comptables dels inversors. De fet, aquest dubte planava sobre l'ebitda i el flux de caixa lliure: Grifols havia previst un resultat brut d'explotació de 1.800 milions d'euros per al 2024 i un flux de caixa lliure de cinc milions, quan abans d'extraordinaris era de 485. L'endemà, la companyia va sortir a explicar que el flux de caixa es veuria temporalment afectat a causa d'inversions extraordinàries.

En aquella mateixa trobada, el president executiu de la farmacèutica, Thomas Glanzmann, va anunciar que a partir de 2025 es convertiria en president no executiu de l'empresa.

stats