Vacunació covid
Farmacèutiques26/08/2022

Moderna obre la batalla amb Pfizer i BioNTech per la patent de la vacuna del covid

La biotecnològica nord-americana considera que li van copiar la tecnologia d'ARN missatger

LondresPot acabar sent una formidable batalla legal. Moderna, la companyia biotecnològica nord-americana darrere d'una de les dues vacunes de primera generació més exitoses contra el covid-19, ha presentat aquest divendres, davant d'un tribunal de l'estat de Massachussets, als Estats Units, i davant de la cort regional de Dusseldorf, a Alemanya, una demanda contra el gegant nord-americà Pfizer, i la també biotecnològica alemanya BioNTech, per presumpta violació de la patent de la seva tecnologia d'ARN missatger, fonamental en el desenvolupament de la vacuna, la Spikevax, en el primer cas, i la Comirnaty en el segon. Moderna argumenta danys monetaris indeterminats.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat signat pel conseller delegat, Stéphane Bance, Moderna assegura que "estem presentant aquestes demandes per protegir la innovadora plataforma tecnològica d'ARNm, de la qual vam ser pioners". I hi afegeix: "Vam invertir milers de milions de dòlars en crear-la i la vam patentar durant la dècada anterior a la pandèmia".

La companyia considera que la plataforma fundacional, desenvolupada a partir del 2010, "juntament amb el nostre treball patentat sobre el coronavirus el 2015 i el 2016, ens va permetre produir una vacuna contra el covid-19 segura i altament eficaç en un temps rècord".

Cargando
No hay anuncios

De moment, Pfizer no s'ha pronunciat perquè, segons un portaveu de la farmacèutica, no tenen constància de la demanda. La de Pfizer va ser la primera vacuna que es va posar tant als Estats Units com al Regne Unit i a Europa, durant els primers dies de desembre del 2020. El regulador dels Estats Units va concedir l'autorització d'ús d'emergència per a la vacuna covid primer a Pfizer/BioNTech el desembre del 2020, i una setmana després a Moderna.

Cargando
No hay anuncios

Moderna no pretén, segons el comunicat, aconseguir la retirada del mercat de la Comirnaty, sempre que s'acompleixin determinades circumstàncies. Aquestes inclouen la venda de vacunes als 92 països d'ingressos baixos i mitjans. Igualment, en queden excloses les activitats d'abans del 8 de març del 2022. A partir d'aquesta data, però, es considera que la situació de la pandèmia ha canviat i, per tant, Moderna demana una raonable compensació econòmica per l'ús de la seva tecnologia.

En aquest sentit, l'octubre del 2020, Moderna s'havia compromès a no fer complir les seves patents relacionades amb el covid-19 mentre continués la pandèmia. El març del 2022, però, quan es va entrar en una nova fase i el subministrament de vacunes també es va regularitzar, la companyia va actualitzar el seu compromís. És en aquest moment que va deixar clar que "esperava que empreses com Pfizer i BioNTech respectessin els seus drets de propietat intel·lectual i considerarien una llicència comercialment raonable" per a altres mercats fora dels 92 països de pocs recursos. Pfizer i BioNTech "no ho han fet", diu el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Moderna sosté que els seus científics van començar a desenvolupar la modificació química que evita provocar un efecte "indesitjable" de la resposta immune quan s'introdueix l'ARN missatger al cos l'any 2010 i que van ser els primers a validar-ho en assaigs en humans el 2015. La demanda sosté que la vacuna de Pfizer-BioNTech té "exactament la mateixa modificació química" de l'ARN missatger que la de Moderna.

Les vacunes d'ARNm i Pfizer han estat l'eix vertebrador de l'estratègia de vacunació a Occident. Fins a aquest divendres, s'han administrat 360.175.884 dosis de la vacuna de Pfizer als EUA i 229.236.868 dosis de la de Moderna. La companyia nord-americana ha sigut la primera a rebre llum verda al Regne Unit per administrar una vacuna bivalent contra la soca original del covid i contra la de la variant òmicron.