Farmacèutiques

L'estratègia de Bayer per frenar l'allau de demandes contra l'herbicida Roundup

La farmacèutica, que té uns 50.000 casos oberts als Estats Units, ha vist caure el preu de les accions un 50% en un any

ARA
2 min
Edifici de Bayer a Berlin, Alemanya

BarcelonaLa multinacional farmacèutica Bayer fa mesos que està intentant frenar l'onada de reclamacions contra el Roundup, un herbicida presumptament cancerigen pel qual ja ha estat condemnada a pagar milers de milions d'euros. Ara la companyia alemanya ha fet un pas més per convèncer els estats dels EUA perquè aprovin una legislació que reduiria milers de milions de dòlars en passius i també l'amenaça legal que encara afronta per aquest herbicida.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, lobistes de Bayer estan pressionant perquè s'aprovin projectes de llei que afirmin la primacia de les lleis federals sobre l'etiquetatge de Rondup, un element clau de contenció en els casos que la companyia ha hagut d'afrontar al país nord-americà, segons explica el Financial Times. Aquesta estratègia respon al fet que els demandants han guanyat litigis en diferents tribunals del país argumentant que les etiquetes d'advertència d'aquest herbicida no complien els requisits estatals i que la llei federal no els anul·lava.

La farmacèutica, que ha perdut molts casos, però també n'ha guanyat, ha defensat que l'agència de protecció mediambiental dels Estats Units, que regula aquests productes i el seu etiquetatge, va dictaminar que el Roundup era segur i va aprovar-ne l'etiquetatge. També sosté que es tracta d'un producte segur, secundat per la investigació científica. La companyia comercialitza Roundup des que va comprar el fabricant nord-americà de transgènics Monsanto per 66.000 milions de dòlars l'any 2016. Ara té uns 50.000 casos oberts per aquest herbicida.

Sigui com sigui, la situació preocupa als inversors. Al febrer, Bayer va anunciar que retallaria el dividend un 95% enguany i pagaria una quantitat mínima durant els dos anys vinents en un intent per conservar efectiu. El conseller delegat de la farmacèutica, Bill Anderson, també ha plantejat la possibilitat de dividir el grup per contrarestar la caiguda del 50% de les accions de Bayer l'últim any.

Aquesta estratègia de pressió, que ara es pot ampliar a tots els estats del país, ja l'havien adoptat companyies de tabac quan van topar amb una onada de demandes, segons l'assessor principal d'afers estatals de l'Associació Americana per a la Justícia, Daniel Hinkle, que representa els advocats litigants. "Elles [les companyies] van estat a estat per eliminar tants casos com puguin", diu Hinkle, segons recull el diari britànic. Ara caldrà veure l'evolució d'aquesta estratègia, que en llocs com Idaho, per exemple, ha topat amb l'oposició frontal de republicans i demòcrates, que han torpedinat la legislació que demanava la farmacèutica.

stats