L'Audiència Nacional investiga Gotham City per l'atac a Grifols
Els consellers independents de la farmacèutica diuen que no recomanaran donar suport a una opa a 10,5 euros
BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha admès a tràmit una denúncia contra la firma d'anàlisi Gotham City i diversos dels seus directius per presumptament haver llançat al mercat informació financera esbiaixada i enganyosa per abaixar el preu de les accions de la farmacèutica catalana Grifols.
En una interlocutòria d'aquest dimarts, el magistrat admet la denúncia contra Gotham i el fons General Industrial Partners (GIP, vinculat a la firma d'anàlisi) per un possible delicte contra el mercat i els consumidors. La denúncia indica com les dues societats haurien publicat informació falsa per perjudicar la cotització de Grifols i obtenir així un benefici econòmic.
El setembre passat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va obrir dos expedients sancionadors a Gotham i a GIP per una possible manipulació del mercat; i a Grifols per defectes en la seva informació financera. El jutge recull els missatges publicats per Gotham entre el 8 i el 9 de gener passats a la xarxa social X, que asseguraven que les accions de la farmacèutica valien zero euros.
Després d'aquests missatges, el 9 de gener, Grifols va arribar a registrar una pèrdua de capitalització de 3.814 milions d'euros. En aquest mateix document, afegeix el jutge, Gotham va informar que és una filial de General Industrial Partners LP i que aquesta mantenia una posició "curta" a Grifols, superior al 0,5% del capital social; posició que, després de la publicació de l'informe, es va reduir al 0,06%.
L'operativa "en curt" implica vendre accions de les quals no s'és propietari i que s'han agafat en préstec per vendre-les avantatjosament, havent posteriorment comprat amb la finalitat de retornar les accions prestades, explica la interlocutòria. El document del jutge afegeix que el guany està en la diferència entre el preu de venda de les accions i el de compra de les accions (o recompra del que s'ha venut).
Amb aquest mètode, GIP hauria aconseguit una plusvàlua de 9,4 milions d'euros, per la qual cosa el jutge considera més que justificat investigar el delicte relatiu al mercat i els consumidors al tractar-se "d'una difusió de notícies o rumors sobre una societat mercantil, en aquest cas Grifols, que contindria dades econòmiques totalment o parcialment falses amb una potencialitat per alterar o preservar la seva cotització".
De moment el jutge ha demanat a la CNMV la documentació, traduïda al castellà, de tots els documents que va remetre a la Fiscalia Anticorrupció. També ha sol·licitat a la Policia Judicial de l'Audiència Nacional que localitzi els domicilis dels cinc denunciats responsables de Gotham, entre els quals Daniel Yu i Cyrus de Weck, i de GIP, així com de les dues mercantils denunciades.
En la interlocutòria, el jutge ofereix a Grifols la possibilitat de personar-se com a perjudicada i insta la companyia a presentar una còpia de la demanda que va interposar per aquests fets davant el Tribunal de Districte de Nova York, així com l'ampliació d'aquesta mateixa, que el magistrat ha conegut pels mitjans de comunicació.
Així mateix, Calama pregunta a Grifols si ha interposat una denúncia per aquests fets davant la SEC i la FSA, els supervisors borsaris nord-americà i britànic, respectivament.
Rebuig a una opa a 10,5 euros
El comitè de transacció de Grifols ha explicat aquest mateix dimarts que no recomanarà ni al consell d'administració ni als accionistes de la companyia que acceptin una oferta pública d'adquisició (opa) a un preu de 10,5 euros per cada acció de classe A (les que tenen dret a vot), tal com ha donat a conèixer avui Brookfield Capital Partners, el fons canadenc que pretén tirar endavant l'opa juntament amb la família per treure la companyia dels mercats.
En un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el fons ha explicat que en dues cartes enviades al comitè de transacció Grifols fa uns dies, va demanar informació a la farmacèutica per finalitzar la seva due diligence i comunicar-li que estava considerant un preu de 10,50 euros per acció de classe A, cosa que valoraria la multinacional en uns 6.450 milions d'euros. Minuts més tard, ha estat l'empresa catalana qui ha comunicat que el comitè de transacció ha conclòs que aquest preu "infravaloraria significativament les perspectives fonamentals de la companyia i el seu potencial a llarg termini". El consell d'administració de la companyia es reunirà aquesta tarda per analitzar la informació i emetre'n una opinió.
Després de conèixer-se la investigació de l'Audiència Nacional i el rebuig del comitè de transacció al preu previst per a l'opa, les accions de la farmacèutica queien un 4,45% aquest migdia, fins als 10,41 euros per títol.