Farmacèutiques

Grifols tanca la crisi amb la venda de la majoria de la filial xinesa

La multinacional catalana es ven un 20% de Shanghai RAAS per prop de 1.600 milions d'euros per reduir deute

3 min
Oficines de Grifols a Barcelona.

BarcelonaAquest divendres a les 11.43 hores, la farmacèutica catalana Grifols pujava un 8,9% a la borsa i era de llarg el valor que més s'enlairava en l'última sessió del 2023. Per entendre l'eufòria amb els títols de la multinacional de la família Grífols calia anar a veure el penúltim paràgraf del comunicat que ha fet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors: "Els fons d'aquesta operació s'utilitzaran per reduir deute".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operació és ni més ni menys que la confirmació de la venda d'una part de la filial xinesa. Al juny, l'empresa catalana feia públic que es vendria un percentatge no concretat de la seva filial a la Xina, Shanghai RAAS, per una quantitat propera als 1.390 milions d'euros. I just abans d'acabar l'any ha fet públic que vendrà un 20% de Shanghai RAAS per uns 1.630 milions d'euros. Amb l'operació, la farmacèutica manté un 6% de la companyia xinesa. El comprador és el grup xinès Haier, conegut pels electrodomèstics i l'electrònica de consum.

Fonts del sector han explicat a l'ARA que la companyia continuarà subministrant els seus productes al mercat xinès. "És un mercat de 1.500 milions de persones i la vocació de Grifols és de ser a tots els mercats del món".

En els últims anys, el deute ha estat el gran llast de Grifols, sobretot en la seva singladura borsària. El seu negoci s'ha mantingut fort (entre el gener i el setembre d'enguany tenia 1.028 milions d'euros de resultat brut d'explotació i unes vendes de 4.822 milions, un 10% més), però les accions van arribar a caure de 34 euros a 8. La causa era un endeutament que es va enlairar per sobre dels 9.000 milions després de comprar l'alemanya Biotest, just abans de l'inici de l'encariment del preu del diner. Grifols va decidir aturar la política d'inversions i deixar de pagar dividends als accionistes per tornar deute, cosa que la va fer caure en picat als mercats.

Amb l'acord anunciat aquest divendres, l'acció se situa en els 15 euros, el preu més elevat de tot l'any.

Un any ple d'alts i baixos

La farmacèutica catalana ha viscut un any dur, que ha inclòs diverses fites en la seva història. La principal és que, per primer cop, el seu primer executiu és una persona aliena a la família fundadora del gegant dels hemoderivats. A finals de l'any passat va arribar al càrrec de president executiu Steven F. Mayer, que va ser substituït al febrer per Thomas Glanzmann. Al maig, Glanzmann assumia també el càrrec de conseller delegat, amb la qual cosa Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu abandonaven la tasca de coconsellers delegats.

Fins i tot el gran patriarca de l'empresa, Víctor Grífols Roura, va abandonar el consell d'administració fa tot just dues setmanes, posant fi a una era dins la companyia familiar. De fet, ja havia anat fent passos cap a la sortida: el 2017 va cedir el càrrec de conseller delegat, el 2022 va cedir el càrrec de president executiu i ara ha abandonat el seu lloc al consell d'administració.

La plantilla no ha estat aliena a la crisi de l'empresa. A principis d'any, Grifols anunciava una retallada de plantilla de 2.300 treballadors, la gran majoria dels quals als Estats Units, dins un pla de millores amb el qual pretenia estalviar 400 milions d'euros en costos.

La decisió de vendre's la major part de la participació en Shanghai RAAS arriba acompanyada d'un altre factor que els mercats valoren: tant la Reserva Federal com el BCE han aturat les pujades de tipus i de fet ja parlen del moment del 2024 en què començaran a abaratir el preu del diner. Això afavoreix les empreses més endeutades, com és el cas de Grifols.

stats