Farmacèutiques

De Grifols al Sabadell: quan els mercats abaixen el polze

La deriva en borsa de la companyia va forçar el canvi a la presidència i la companyia no descarta noves mesures

BarcelonaÉs difícil trobar tanta unanimitat en la vàlua d'un banquer com la que suscita Jaume Guardiola, que havia estat número tres del BBVA fins que va saltar a conseller delegat del Sabadell, on va portar l'entitat a ser la cinquena d'Espanya. Amb tot, la trajectòria de Guardiola es va acabar quan va constatar que Josep Oliu no pensava cedir-li la presidència del banc i quan es va fer evident que la borsa exigia un canvi a l'entitat. Durant el 2020, l'annus horribilis del Sabadell, l'entitat va perdre el 66% del seu valor, caient fins a cotes insòlites, amb l'acció arribant als 26 cèntims. A finals d'aquell any es va conèixer la sortida de Guardiola i del director financer, Tomás Varela. I, automàticament, l'entitat va pujar en borsa: des de la seva sortida, els títols del Sabadell s'han duplicat. El mateix Guardiola, ara president del Cercle d'Economia, en va fer broma uns mesos enrere: "Ha estat marxar jo, i cap amunt!"

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Guardiola va tastar en primera persona la tossuderia dels mercats, i aquesta setmana ha passat el mateix en una empresa molt menys ortodoxa, com és Grifols. El gegant català dels productes derivats de la sang sempre s'havia presentat com un outsider de l'Íbex-35. “Han passat 75 anys i per desgràcia soc a l’Íbex. I ara m’han d’insultar? Per a això no calia”, es lamentava fa anys Víctor Grífols Roura, patriarca de la companyia. Ell mateix havia lamentat la "notorietat" que dona ser a borsa i havia relativitzat el pes dels mercats: "No em cal que em diguin el que val la meva empresa, jo ja ho sé, què val". Els mercats, però, opinaven diferent. I la seva força també ha pogut amb Grifols.

Cargando
No hay anuncios

La notícia es coneixia dilluns: Víctor Grífols deixava la presidència no executiva, es creava el rol de president executiu per a una persona aliena a la família —Steven F. Mayer— i els dos coconsellers delegats, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu veien com de sobte deixaven de ser els primers executius de l'empresa. I tot per intentar frenar la caiguda de les accions en borsa: en un mes la companyia havia caigut un 25%; des d'inicis d'any, un 47%; i en els últims 12 mesos, un 59%. La patacada respon al fort endeutament de la companyia (9.000 milions d'euros), que va portar els gestors a comprometre's a no escometre noves compres d'empreses i a suspendre el pagament de dividend. I això últim, en una cotitzada, és una mesura extrema.

Relat bunqueritzat

En els últims dies, Grifols ha venut optimisme i calma. Fonts de l'empresa recorden que continua generant un ebitda de 1.300 milions i que la capitalització borsària no és afinada, perquè les parts de la companyia per separat tenen molt més valor. Fins i tot es defensa l'última compra, la de l'alemanya Biotest, que va afegir pressió al deute en ple 2021. "Biotest és el futur d'aquesta companyia, ens aporta dues proteïnes més amb el mateix plasma, el que aporta va directe a la rendibilitat", defensen aquestes veus.

Cargando
No hay anuncios

Però aquest relat, per ara, no ha acabat de funcionar. Dilluns, abans que s'anunciés la sacsejada a la cúpula de Grifols, l'empresa cotitzava a 8,95 euros, i, tot i que la forta caiguda de les últimes setmanes s'ha suavitzat, divendres estava a 8,55 euros. Els mercats sembla que no acaben de comprar el canvi de cara a l'empresa.

Autocrítica i pla B

El moviment de la setmana passada ha provocat un fort malestar en alguns dels membres més destacats de la companyia, i també ha provocat que es faci autocrítica: "La recuperació del covid la vam fer molt malament", assumeixen des de la companyia, que apunten que no es van tornar ràpidament a recol·lectar els nivells de plasma que necessiten per operar i que van acabar pagant-ne més del que és idoni per obtenir els beneficis a què estan acostumats.

Cargando
No hay anuncios

La companyia, malgrat que ho ha negat en públic reiteradament, té sobre la taula diferents opcions per revertir l'actual dinàmica. Fonts coneixedores d'aquests plans expliquen que s'han analitzat opcions. Però, per ara, la idea que mana al consell de la companyia és que "potser no cal fer res". Serà la borsa qui decideixi.