Farmacèutiques

Grifols respon a les acusacions i recau un 16% a la borsa

La multinacional té deu dies per aclarir al regulador borsari la seva relació amb la societat Scranton

BarcelonaLa cúpula directiva de la farmacèutica Grifols ha respost aquest dijous a les preguntes dels inversors en una conferència telefònica amb l'objectiu de replicar les acusacions de manipulació de comptes que va publicar dimarts en un informe el fons especulador novaiorquès Gotham City Research. Després d'un matí en números vermells, una vegada acabada la conferència les accions de la multinacional catalana a la borsa espanyola havien augmentat la caiguda fins al 16,1% al tancament de la jornada.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president i conseller delegat de Grifols, el suec Thomas Glanzmann, ha reiterat el que la companyia ja va apuntar en diversos comunicats enviats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV, el regulador borsari espanyol): "Les acusacions són falses". Segons el directiu, la informació utilitzada per Gotham City ja era pública i havia estat auditada per la consultora internacional KPMG i aprovada per les autoritats pertinents.

Cargando
No hay anuncios

A més, Glanzmann ha tornat a acusar la companyia nord-americana d'actuar "per interès propi", perquè tenia posicions en curt (inversions especulatives que permeten guanyar diners quan es redueix el valor d'un actiu) contra Grifols, la qual cosa li van permetre obtenir un benefici amb la caiguda a borsa de les accions causada directament per la publicació de l'informe que el mateix fons havia elaborat. Dimarts, els títols de Grifols van caure un 25,9%, la qual cosa va reduir en prop de 2.200 milions d'euros el valor de mercat de l'empresa. Segons Glanzmann, Gotham City Research "es va beneficiar financerament i de manera significativa" de la caiguda del preu de l'acció de Grifols als parquets.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la conferència era, doncs, intentar donar una resposta detallada a l'informe publicat per Gotham City. El document publicat dimarts apuntava que Grifols havia manipulat el deute i l'ebitda (el benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions) per "reduir artificialment" les ràtios d'endeutament. Segons el fons nord-americà, la companyia d'hemoderivats té comptabilitzat un palanquejament de sis vegades el seu ebitda, quan -segons Gotham City- en realitat seria entre deu i tretze vegades. A més, el fons també considera que Scranton, la societat que controla un 8,3% de les accions de Grifols, té un palanquejament de 27 vegades l'ebitda.

La vinculació amb Scranton, en dubte

L'informe assenyala que la manera com Grifols retocaria els comptes és incorporant dins els seus propis comptes els resultats de l'alemanya Haema i la nord-americana BPC Plasma, "malgrat controlar un 0% de les accions" de les dues empreses. En aquest sentit, just abans de l'inici de la conferència Gotham City Research ha insistit en un missatge a la xarxa social X (abans Twitter) que tant Grifols com Scranton consoliden els comptes de Haema i BPC Plasma.

Cargando
No hay anuncios

En resposta, Glanzmann ha assegurat durant la conferència que Grifols i Scranton tenen una relació basada, per una banda, en la inversió en Haema i BPC Plasma i, per l'altra, en el lloguer de la seu del grup farmacèutic a Barcelona. "No hi ha cap altra vinculació", ha dit Glanzmann, que ha recordat que només tres dels onze consellers de la societat són membres de la família Grífols. "Scranton no és un family office de la família Grífols", ha afegit, en resposta a l'informe de Gotham City, que afirmava que aquesta societat era un vehicle inversor familiar.

Cargando
No hay anuncios

El directiu ha explicat als inversors que la CNMV ha enviat un requeriment perquè aclareixi la relació exacta entre la multinacional i Scranton. Grifols té deu dies per respondre al regulador. Glanzmann ha indicat que hi respondran "tan aviat com sigui possible".

A més, ha recordat que la venda del 20% de la seva filial xinesa Shanghai RAAS, amb la qual va ingressar uns 1.600 milions d'euros, es destinarà a retallar el deute del grup, que era d'uns 9.000 milions a finals del 2022. Raimon Grífols Roura, un dels dos directors operatius de la multinacional, ha apuntat que la companyia no troba "cap risc" de cara a tancar definitivament aquesta operació.