Farmacèutiques

Grifols rep l'aval dels accionistes en la primera junta 'post-Gotham'

La companyia espera tancar la setmana vinent l'operació de la seva filial xinesa, que servirà per reduir deute

3 min
El conseller delegat de Girfols, Nacho Abia, donant pas a Raimon Grifols Roura, ara conseller dominical

Sant Cugat del VallèsGrifols ha superat una nova pedra en el camí. Els propietaris de la farmacèutica catalana han avalat la modificació de la política de remuneracions dels consellers de la societat i l'informe anual de remuneracions durant la junta d'accionistes celebrada aquest divendres, la primera sense cap membre de la família en l'alta direcció en els seus 115 anys d'història.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb l'aprovació d'aquests dos punts –s'han aprovat tots a excepció d'un per falta de quòrum suficient–, la companyia ha rebut la llum verda a dues decisions de la companyia que alguns assessors de vot –coneguts com a proxy advisors– havien posat en qüestió. La primera tenia a veure amb el seu conseller delegat: se sotmetia a votació una prima de fitxatge –el que es coneix com un sign-in bonus– d'1,5 milions, un sou de 2 milions d'euros anuals en efectiu i més d'1,8 milions d'accions. L'altra punta era una indemnització de cinc milions d'euros a l'expresident executiu de la companyia Steven F. Mayer, que va estar en el càrrec del setembre del 2022 al febrer del 2023.

L'altre gran protagonista de la sessió ha estat Gotham, el fons baixista que va acusar la companyia de manipular els seus resultats i el deute. No estava en l'ordre del dia, però ha planat sobre la sessió des que el president executiu, Thomas Glanzmann, s'hi ha referit implícitament: "Vaig haver de parar les meves lliçons de castellà a causa d'un començament d'any inesperat". El directiu ha defensat que van començar l'any preparats per avançar i que hi ha desafiaments, en referència a l'atac de Gotham, que no van poder preveure. "Va ser un atac injustificat i descaradament fals contra la reputació d'aquesta empresa d'un especulador baixista", ha dit. En una posterior trobada amb els mitjans, Glanzmann ha reconegut que no era el que esperava trobar-se quan va arribar: "Espero que ara ens puguem centrar en el negoci i no en altres coses".

De fet, sobre el desenvolupament de la companyia, el mateix president ha anunciat que esperen tancar l'operació de la seva filial xinesa la setmana vinent, que consisteix en la venda del 20% de Shanghai RAAS per uns 1.630 milions d'euros al grup xinès Haier. L'operació es va anunciar el desembre del 2023, i els ingressos es destinaran a amortitzar deute, la gran prioritat de la companyia per al futur pròxim juntament amb la generació de flux de caixa. Una línia que ha aprofitat per deixar ben clara en el que ha estat la presentació en societat d'Abia, que liderava la seva primera junta d'accionistes. "Estic convençut que no decebré la vostra confiança", ha dit, i ha apostat per reduir la complexitat de la companyia per ser "més àgils i rendibles". També ha avançat que no tenen sobre la taula noves desinversions. De fet, la companyia ha tancat recentment dues emissions privades de bons garantits, de 1.300 milions d'euros en total, amb l'objectiu de finançar el deute no garantit que venç el 2025.

També ha intervingut el membre de la família i vicepresident del consell, Raimon Grifols Roura, ara conseller exclusivament dominical, igual que Víctor Grífols Deu, després que deixessin d'exercir funcions de direcció el mes de maig, en el marc d'un pla per separar progressivament la propietat de la gestió de la companyia. "L'estiu del 2022, en plena recuperació, va ser quan Víctor Grifols Deu i jo vam començar a pensar que tocava començar a canviar la direcció de la companyia, adaptant-nos a les millors pràctiques. Es va iniciar un procés que culmina avui, la família donarà suport des del consell", ha dit Raimon, que ha fet un discurs visiblement emocionat, en el qual també ha agraït la feina de la família, treballadors i accionistes, amb un últim dard a Gotham: "D'aquest agraïment excloc aquells que basen el seu interès en el fet que la cotització de l'acció baixi per fer negoci. Això ens afecta a tots i cada un dels accionistes", ha sentenciat.

stats