Farmàcia

Grifols recupera l'optimisme dos anys després de l'inici de la pandèmia

La companyia catalana es compromet a reduir el deute en els dos pròxims anys

Instal·lacions de Grifols en una imatge d'arxiu.
10/07/2022
2 min

BarcelonaAmb el retorn del plasma, el retorn de l'optimisme. Grifols, la primera farmacèutica catalana, ha celebrat aquest divendres la junta general d'accionistes i ho ha fet per tancar dos anys difícils per a l'empresa. "El plasma ha tornat", ha manifestat el director financer de Grifols, Alfredo Arroyo, que ha anunciat que en els dos anys vinents la prioritat de la companyia passa per reduir el deute.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu de l'empresa que dirigeixen Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu és situar el nivell d'endeutament per sota de quatre vegades el seu ebitda (els beneficis abans d'impostos, depreciacions i interessos) el 2023 i per sota de 2,5 vegades l'ebitda el 2024. Entre els experts es considera que menys de quatre vegades l'ebitda és una situació financera sana. Per fer-ho possible, Grifols vol estalviar en "costos estructurals" i reduir les inversions, i a més es compromet a no tirar endavant noves compres en dos anys.

Des de l'adquisició de l'alemanya Biotest el setembre de l'any passat, la companyia catalana s'havia situat en un nivell de deute que era 5,4 vegades l'ebitda. No obstant, la companyia treia pit de l'adquisició aquest migdia: "La transacció consolida Grifols com a líder mundial en capacitat de fraccionament (20 milions de litres de plasma a l'any) i li permet operar la xarxa privada més gran d'Europa pel que fa a centres de plasma, cosa que millora significativament el seu equilibri geogràfic de subministrament". És per això que aquesta empresa familiar espera consolidar l'augment de donacions de plasma que ja ha començat a tenir aquest any. En els primers dies del 2022, les donacions s'havien incrementat un 16%.

La junta ha ratificat tots els punts sotmesos a votació, inclosos uns resultats que van veure com del 2020 al 2021 els ingressos baixaven de 5.340 milions a 4.933. La caiguda, que també es va notar en l'ocupació, respon a l'impacte de la pandèmia pel que fa a la disponibilitat del plasma (la matèria primera amb què Grifols elabora els medicaments) i a l'augment dels costos.

L'empresa també ha assegurat que ni la guerra a Ucraïna ni l'increment dels preus de l'energia a Europa tindran un impacte acusat en el present exercici.

stats