Farmacèutiques

El mercat castiga Grifols després de rebre una demanda col·lectiva als EUA

Un bufet californià emprèn accions contra la farmacèutica i l'acusa d'haver amagat informació als inversors

N.R.M

MADRIDNou maldecap a la farmacèutica catalana Grifols. Aquest dimarts la companyia ha tornat a estar en el punt de mira del mercat, que l'ha castigat amb una caiguda de les accions d'un 5,38% a l'Íbex-35, tot i que en moments puntuals del dia han arribat a cedir més d'un 6%. La davallada és fruit de la demanda col·lectiva (en anglès, class action) que ha rebut del bufet d'advocats The Schall Law Firm de Los Angeles, als Estats Units, per possibles "violacions de les lleis de valors". El despatx s'empara en la informació publicada pel fons especulatiu Gotham City Research al voltant de l'estat financer de la farmacèutica i el terratrèmol que se n'ha desencadenat.

Inscriu-te a la newsletter Classe mitjana, meritocràcia i les causes que defensemInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El bufet ja havia anunciat el gener passat que estudiava tirar endavant aquest tipus de demanda arran que Gotham City Research publiqués diverses informacions contràries als interessos de Grifols que apuntaven a possibles problemes en la gestió i la comptabilitat de la multinacional d'hemoderivats a fi de maquillar el seu deute.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, el despatx demandant ha assegurat a Bloombergque "la investigació se centra en si l'empresa va emetre declaracions falses i/o enganyoses i/o no va divulgar informació pertinent als inversors". Segons fonts del mercat consultades per Europa Press, aquest tipus de litigis col·lectius són força habituals als Estats Units i compten amb bufets especialitzats, com és el cas del despatx amb seu a Los Angeles. En moltes ocasions, però, acaben tenint poc recorregut.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, The Schall Law Firm anima els accionistes de la farmacèutica als Estats Units a sumar-se a la demanda col·lectiva anunciada aquest dimarts. La firma recorda que l'informe publicat pel fons especulatiu acusava Grifols de "manipular el deute i l'ebitda" i fins i tot deixava la companyia en situació de fallida. Des d'aleshores, la farmacèutica acumula una caiguda a la borsa espanyola d'un 46,57%, cosa que en deixa la capitalització en 5.147 milions d'euros, segons dades del mercat consultades per Europa Press.

Tot plegat arriba en un moment en què la família Grífols, que controla un 30% de la companyia a través de diferents societats, i el fons Brookfield Capital Partners estudien una possible oferta pública d'adquisició (opa) per la totalitat del capital social de la farmacèutica catalana, segons va informar la companyia a principis de juliol a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). De fet, a finals de juliol el fons va sol·licitar una auditoria interna per preparar l'operació.