Farmacèutiques

Brookfield abandona l'opa d'exclusió de Grifols, que es desploma a la borsa

El fons canadenc diu que no està en posició de continuar després dels desacords en la valoració de la farmacèutica

BarcelonaEl fons canadenc Brookfield, que estudiava presentar una oferta pública d'adquisició (opa) sobre Grifols, amb la qual pretenia excloure la companyia de la borsa en una operació que comptava amb el suport de la família, ha decidit abandonar la negociació pels desacords en la valoració de la multinacional catalana d'hemoderivats.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha comunicat el fons canadenc aquest dimecres a la farmacèutica catalana, que com a conseqüència ha patit un daltabaix a la borsa, amb una caiguda del 9% que ha arribat a situar-se en el 13,4% poc després del migdia. La retirada del fons es produeix una setmana després que el consell d'administració de Grifols recomanés rebutjar la possible oferta del fons perquè la considerava massa baixa.

Cargando
No hay anuncios

El consell d'administració de la multinacional catalana va rebutjar el preu que estava considerant el fons, de 10,50 euros per acció de classe A –i que valoraria la companyia d'hemoderivats en uns 6.450 milions d'euros–, perquè, segons la mateixa companyia, "infravaloraria significativament les perspectives fonamentals de la companyia i el seu potencial a llarg termini".

Cargando
No hay anuncios

Ara Brookfield ha dit en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que, després d'haver fet una due diligence exhaustiva i tenint en compte les reaccions del comitè de transacció de Grifols i del consell d'administració de la companyia, ha informat el mateix comitè que "en les circumstàncies actuals no està en posició de continuar amb una potencial oferta sobre Grifols". Després del tancament de la sessió, Grifols ha dit que segueix compromesa amb l'execució del pla estratègic de la companyia i que anunciaran pròximament un dia de l'inversor, després que cancel·lés la cita prevista pel 10 d'octubre, cosa que va provocar les queixes de grans inversors. De fet, com Mason Capital que va dir que això beneficiava la família i Brookfield a costa dels accionistes independents.

Cinc mesos de negociacions

La decisió de Brookfield trenca un període de negociacions de mesos que es va donar a conèixer al juliol, quan la família i el fons van fer públic un acord per estudiar la possibilitat de fer una opa per a la totalitat del capital social de la farmacèutica. Un anunci que agafava Grifols al voltant dels 9 euros per acció, un dels valors més baixos de l'última dècada, a causa d'una continuada tendència a la baixa des de l'arribada de la pandèmia, que la va obligar a tancar els centres de recollida de plasma. Aquesta disminució es va agreujar amb l'atac del fons baixista Gotham, que al gener va acusar la farmacèutica de falsejar els seus comptes. Aleshores, fonts de la família explicaven a aquest diari que l'operació amb Brookfield estava avançada i que l'objectiu era retirar l'empresa del mercat dos o tres anys per després tornar-hi. La família i fons relacionats tenen actualment el 30% de Grifols.

Cargando
No hay anuncios

"Em sobta que Brookfield se'n vagi i em sobta la baixada. Al final la rotació de les accions de Grifols ha sigut de l'1,6 els últims mesos, cosa que vol dir que tots els accionistes són pràcticament nous. Es preveia que al gener hi hagués un preu més atractiu que els 10,5 euros per acció", explica a l'ARA el professor del màster en mercats financers de la Barcelona School of Management (UPF) Xavier Brun. Aquest expert assegura que per a Brookfield l'escenari era bo perquè si Grifols està a aquest preu, pot fer una oferta a 13 euros l'acció i endur-se la companyia a bon preu.

Cargando
No hay anuncios