Farmacèutiques

Grifols avança l'últim relleu previst a la cúpula

Glanzmann deixa el càrrec de president executiu i el conseller delegat, Nacho Abia, assumeix totes les funcions executives

2 min
La seu de Grifols a Sant Cugat

BarcelonaGrifols ha avançat uns mesos l'últim relleu previst a la seva cúpula. L'home que ha pilotat la companyia l'últim any i mig, primer com a president executiu i després també com a conseller delegat, ha deixat del tot les seves funcions executives, que quedaran en mans de Nacho Abia, conseller delegat des de l'abril.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fins ara president executiu de la farmacèutica catalana, Thomas Glanzmann, va assumir el càrrec el febrer del 2023, pocs dies després que la companyia iniciés un important pla de reducció de costos, i el maig d'aquell any arribava a la cúspide de la direcció al rellevar els dos consellers delegats de la família, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu. Ara Glanzmann exercirà com a president no executiu i es dedicarà a defensar els interessos de totes les parts interessades de Grifols.

“Ha estat un gran privilegi i un honor [...] formar part de la transformació de Grifols en un moment crític de progrés i creixement, acompanyat també de desafiaments complexos i, de vegades, immerescuts”, ha assenyalat Glanzmann. El directiu fa referència a les turbulències que ha viscut darrerament la farmacèutica, agreujades per l'atac de Gotham, el fons baixista novaiorquès que al gener va acusar la companyia catalana de manipular els resultats i el deute. Aquesta ofensiva va arribar en un moment complicat per a Grifols, que amb una cotització a la baixa a causa de la pandèmia –quan va haver de tancar els centres de recol·lecció de plasma–, es trobava enmig del pla per reduir costos, de l'històric pas al costat de la família i en plenes maniobres per reduir el seu elevat deute.

La companyia havia de viure al juny el seu últim gran capítol de l'any: primer amb l'aval dels accionistes a Glanzmann i Abia, en una inèdita junta sense cap membre de la família a l'alta direcció per primer cop en els seus 115 anys d'història, i segon amb la venda de la seva filial xinesa a Haier per 1.600 milions d'euros per encaminar el deute. Però el més important encara havia d'arribar.

Glanzmann deixa les seves funcions executives en ple procés d'una oferta pública d'adquisició (opa) per la totalitat del capital social de la farmacèutica catalana. El fons canadenc Brookfield estudia des de mitjans de juliol amb accionistes de la família fundadora si presenta una opa sobre el fabricant d'hemoderivats per excloure-la de la borsa. Aquesta operació serviria per evitar viacrucis borsaris com el que li ha provocat Gotham aquest 2024. Les accions de Grifols queien aquest matí un 2,7%, fins als 9,5 euros.

stats