Grifols enlaira ingressos però entra en pèrdues per l'impacte de l'ERO
El grup català d'hemoderivats va facturar 1.561 milions d'euros fins al març, un 18% més
BarcelonaGrifols va començar el 2023 amb més embranzida que l'any anterior pel que fa a la facturació. Els ingressos de la companyia van augmentar un 18,4% en comparació amb el mateix trimestre del 2022, fins a situar-se en 1.561 milions d'euros, segons ha comunicat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El gegant català dels productes derivats de la sang atribueix aquesta empenta a la bona marxa de la divisió de biofarma, on la facturació va créixer un 21,1%, fins als 1.290 milions, com també va passar l'any passat, que la companyia catalana va tancar amb beneficis. Aquesta divisió ha estat "impulsada per un sòlid subministrament de plasma, una forta demanda subjacent de les principals proteïnes plasmàtiques i una evolució favorable de preus i mix de productes". L'empresa extreu aquestes proteïnes del plasma sanguini i després les utilitza per a diferents tractaments mèdics.
Durant aquest primer trimestre, les pèrdues de Grifols van ser de 108 milions d'euros, respecte als guanys de 53 milions de l'any anterior. La companyia explica aquest resultat pels costos de reestructuració de 140 milions vinculats al seu pla de transformació, del que ha elevat la previsió d'estalvi fins als 450 milions d'euros i n'ha executat més del 80%. Aquest pla de millores inclou un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de 51 persones.
D'altra banda, l'ebitda –el resultat operatiu, és a dir, que exclou impostos, interessos i amortitzacions, i que dona un retrat de la salut del negoci– es va incrementar en un 19%, fins als 299 milions d'euros, "impulsat per l'apalancament operatiu i la disciplina de costos". Grifols també ha remarcat que les donacions de plasma en els centres del grup mantenen la seva tendència positiva i van augmentar un 11% el primer trimestre, mentre que el cost per litre va caure més d'un 15%.
Bona rebuda a borsa
La multinacional catalana publica resultats un dia després d'anunciar canvis a la seva cúpula: el seu president executiu des del febrer, Thomas Glanzmann, passa a ser també el conseller delegat. Fins ara, aquest càrrec requeia en dues persones: Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, germà i fill de l'històric Víctor Grífols Roura, principal responsable del creixement de la companyia des dels anys 80, i que a finals de setembre abandonava la presidència no executiva i passava a ser president d'honor.
Aquest anunci pràcticament no va immutar la cotització a borsa de Grifols, que va romandre plana sobre els 9,5 euros l'acció, mentre que la publicació dels resultats del primer trimestre ha disparat el valor dels títols més d'un 9%, fins als 10,4 euros l'acció. El febrer de 2020, el valor de les accions de l'empresa va arribar als 34 euros.