Farmacèutiques

Grifols anuncia la venda d'una part de la seva filial xinesa i es dispara a la borsa

El gegant farmacèutic català rebrà prop de 1.390 milions per un percentatge de Shanghai RAAS que no s'ha fet públic

Instal·lacions de Grifols en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa primavera del 2020 va començar un llarg viacrucis borsari per a Grifols. El gegant català dels hemoderivats va començar a perdre valor, i dels seus màxims de 34 euros l'acció va passar als 8 de la tardor del 2022. Després d'uns mesos volcànics, sembla que aquella incertesa als mercats està a punt de tocar la seva fi: la companyia catalana ha decidit, segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), vendre's un percentatge no concretat de la seva filial a la Xina, Shanghai RAAS, per obtenir una quantitat propera als 1.390 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reacció a aquesta decisió s'ha notat ràpidament als mercats i aquest matí Grifols disparava el seu preu de cotització: passades les 11.30 h, els títols pujaven més d'un 6% i se situaven al caire dels 12 euros, convertint-se així en l'empresa que més puja aquest dimecres. La companyia controlada per la família Grífols fa bons els pronòstics, avançats per l'ARA el novembre passat, que apuntaven que per recuperar el preu de la seva acció portaria a terme dues tasques: una retallada de personal, que es va concretar a principis d'any, i la venda d'alguna de les seves filials.

El que és cert és que les dificultats de Grifols als mercats han vingut acompanyades de resultats que mostren la capacitat de la companyia per seguir obtenint forts ingressos i resultats operatius. El problema de la companyia, segons han explicat els inversors en els últims mesos, era el seu alt nivell d'endeutament (especialment després de la compra de l'alemanya Biotest per 1.400 milions), que va portar la companyia a anunciar que suspendria el pagament de dividends –i també la seva agressiva política de compres.

Pel camí, Grifols ha portat a terme en els últims mesos diferents relleus a la seva cúpula que han comportat nous sotracs borsaris. L'últim canvi es va produir al maig, quan Thomas Glanzmann va assumir el càrrec de conseller delegat, que sumava al de president de la companyia familiar, que havia assumit només tres mesos abans, per la dimissió de Steven F. Mayer, qui va encarnar la primera presidència d'una persona externa a la família fundadora.

De moment l'operació corporativa està en fase de planificació i existeixen "algunes incerteses" al seu voltant, però, en cas que es materialitzi, la farmacèutica catalana seguirà sent accionista significatiu de Shanghai RAAS. La catalana i la xinesa van iniciar converses el 2018 per acabar arribant a un acord a finals del 2019: Grifols passava a controlar el 26,2% del capital (drets econòmics i polítics) a canvi d'una participació no majoritària a Grifols Diagnostic Solutions per part de Shanghai RAAS. La firma catalana es va acabar convertint en el màxim accionista de Shanghai RAAS.

Tot i ser un anunci esperat per la situació d'endeutament que fa temps que travessa la multinacional d'hemoderivats (puja a 9.000 milions), suposa un camí contrari a l'emprès per altres gegants catalans del sector farmacèutic: en les últimes setmanes Esteve Healthcare i Almirall han donat entrada als seus respectius capitals per buscar solidesa financera, però també per prendre més riscos en el desenvolupament de productes i portar a terme adquisicions, respectivament.

stats