Farrmacèutiques

Grifols respon a la tempesta borsària amb un semestre de vendes rècord

La companyia catalana anuncia una facturació de 3.444 milions fins al juny el mateix dia que admet una errada comptable i veu suspesa la seva cotització

BarcelonaGotham, el fons que s'ha convertit en un malson per a Grifols, va reiterar un mantra aquest inici d'any amb les seves acusacions a l'empresa catalana: que les seves accions valen zero. Sis mesos després de la crisi reputacional desencadenada per les acusacions del fons baixista nord-americà, Grifols ha donat una contundent resposta en els seus resultats semestrals. L'empresa familiar mai havia facturat tant en els sis primers mesos de l'any: situa la facturació en 3.444 milions d'euros, una xifra astronòmica que supera els 3.225 milions del 2023, els 2.810 del 2022 i els 2.537 del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia d'hemoderivats ha arrodonit els resultats tornant a presentar beneficis, en aquest cas de 36 milions, quan ara fa un any tenia unes pèrdues de 56 milions a causa del seu pla de reestructuració. El principal però dels comptes torna a ser el nivell d'endeutament de l'empresa. Tot i que l'ha reduït fins als 8.262 milions d'euros (5,5 vegades l'ebitda, una ràtio elevada, però sensiblement millor que la que tenia), el fet és que posteriorment al 30 de juny la companyia va signar obligacions financeres per valor de 1.134 milions, amb la qual cosa el deute se situa al caire dels 9.400 milions.

Cargando
No hay anuncios

La borsa ha reconegut els bons resultats de l'empresa dels Grífols (que per primer cop no té cap membre de la família a la cúpula directiva) amb una pujada que situava l'acció en els 9,12 euros, i que esborrava la caiguda que havien patit els títols a última hora del matí.

Correcció de comptes i ensurt

La veritat és que la jornada ha estat convulsa per a la multinacional catalana. El regulador borsari espanyol ha suspès la cotització de Grifols al migdia quan els títols de la companyia catalana perdien un 1,9% del seu valor. Era la resposta de la CNMV als errors comptables anunciats per la mateixa empresa familiar i per la seva auditora, Deloitte. Grifols va calcular en 400 milions d'euros més del valor real un actiu propietat de la seva filial xinesa, Shanghai RAAS; un error que, apunta la companyia catalana, no afecta ni els seus resultats, ni el seu benefici brut d'explotació ni el que s'ha convertit en el seu principal problema, el deute.

Cargando
No hay anuncios

Quan s'ha conegut aquesta incorrecció les accions de l'empresa catalana han caigut ràpidament, fins a situar-se en el llindar dels 8,92 euros, cosa que suposa una davallada de l'1,9%. A continuació, el regulador borsari n'ha aturat la cotització i l'empresa ha emès un comunicat en què ha explicat el motiu d'aquest nou ensurt: apuntava a la "incorrecta comptabilització" en els seus comptes d'informació relacionada amb Shanghai RAAS i el seu acord de col·laboració amb Inmunotek. Deloitte explica que Grifols hauria d'haver reconegut com una "operació conjunta" l'acord amb Inmunotek i s'hauria d'haver anotat els seus actius, passius i resultats.

Cargando
No hay anuncios

Això comporta que en els comptes del 31 de desembre del 2023 s'hagués de fer un ajust negatiu en les reserves de la companyia de 38 milions corresponents als anys 2021, 2022 i 2023. L'empresa ha fet aquests ajustos al seu balanç i al compte de resultats a petició de la CNMV després de consensuar-ho amb Deloitte.

El malson de Gotham

A principis d'any Grifols va patir una tempesta borsària quan el fons baixista Gotham va qüestionar els seus comptes, especialment els seus ingressos i deute. Fruit de l'acusació (que ha derivat en una resposta de la companyia catalana en forma de judici que tindrà lloc als Estats Units) la CNMV es va comprometre a repassar la informació que Grifols havia anat explicant en uns anys en què va tenir dos problemes. D'una banda, el seu deute es va enfilar fins als 10.000 milions fruit d'una agressiva política d'adquisicions. I, en segon lloc, la relació comptable entre Grifols i Scranton (vehicle inversor de part dels Grífols i alts executius de la companyia) generava dubtes.

Cargando
No hay anuncios

En els últims mesos, Grifols ha substituït gran part de la seva cúpula i s'ha compromès a ser més transparent amb els mercats, una política que no sempre ha seguit una empresa típicament familiar.