Grifols perd 2.200 M€ de capitalització en borsa després de les acusacions de maquillar el seu deute
La companyia catalana nega les acusacions de Gotham, segons la qual ha reduït enganyosament el seu palanquejament
BarcelonaLa multinacional catalana Grifols allargarà una mica més la ratxa d'ensurts que l'ha acompanyat en els últims dos anys. Gotham City Research, una companyia d'anàlisi financera amb seu a Nova York i que també actua com a fons especulador, ha acusat aquest dimarts la farmacèutica dels Grífols de manipular els resultats i el deute.
La cotització de les accions de Grifols a la borsa espanyola ha sigut suspesa a primera hora del matí, amb l'obertura dels mercats a Espanya, però s'ha reprès unes hores més tard. Tot i que en algun moment del matí la davallada havia superat el 32%, els títols de la multinacional han tancat la sessió a 10,55 euros, un 25,9% per sota del tancament de dilluns. La davallada ha reduït el valor de mercat de la companyia en uns 2.200 milions d'euros, fins als 6.426 milions.
Segons el document fet públic pel fons nord-americà, la companyia catalana d'hemoderivats "manipula el deute i l'ebitda (el benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions) per reduir artificialment l'endeutament". Concretament, Grifols presenta oficialment un nivell de palanquejament de sis vegades l'ebitda, quan la realitat, segons Gotham City Research, és que és entre deu i tretze vegades l'ebitda. A més, també apunta que el deute de Scranton –la societat de la família Grifols que controla un 8,3% de la propietat de la farmacèutica– té un palanquejament de 27 vegades el seu ebitda.
A més, el fons nord-americà considera que els comptes no reflecteixen la realitat comptable de Grifols. Entre altres fets, apunta que el grup català consolida dintre dels seus resultats l'alemanya Haema i la nord-americana BPC Plasma, "malgrat controlar un 0% de les accions" de les dues empreses. "Si la nostra estimació de l'autèntic palanquejament de Grifols fos correcta, faria front a uns costos de finançament notablement més alts", afegeix l'informe, que dona un valor als títols de la farmacèutica de "probablement zero" i afirma que "no s'hi pot invertir".
La companyia catalana ha fet un comunicat aquest matí on titlla d'"informacions falses i especulacions" les acusacions de Gotham i reitera el seu compromís amb "la transparència, la integritat i la conducta ètica". Grifols també rebutja les acusacions de "pràctiques comptables i informacions errònies" en els seus resultats. "Les transaccions amb parts vinculades i les divulgacions informades per Gotham City Research han estat completament auditades des del 2018 i informades al regulador espanyol", afegeix.
Davant d'aquesta situació, el Govern ha assegurat que està fent un seguiment de la situació i que ha contactat directament amb l'empresa. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha explicat que el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, té previst posar-se en contacte amb Grífols. "És una empresa estratègica del país", ha remarcat, després de receptar "prudència".
Grifols ha acaparat titulars els últims mesos, després que Víctor Grifols Roura, expresident del grup, anunciés que abandonava el consell d'administració. Fonts properes a la companyia ho van justificar pel seu cansament després de dècades a la companyia. Pocs dies més tard, el 29 de desembre, la companyia d'hemoderivats va anunciar la venda d'un 20% del Shanghai RAAS, una mesura que va ser molt ben rebuda als mercats, ja que el grup vol dedicar el total de l'import justament a reduir el deute. En aquell moment les accions de Grifols van pujar per sobre dels 15 euros, quan havien arribat a valdre'n només 8. El pic de valor de les accions de Grifols és de 34 euros, un nivell assolit l'any 2020.
El precedent de Gowex
Gotham City Research té un llarg historial de publicacions d'informes perjudicials per a diverses companyies. Segons va publicar el 2014 el diari britànic Financial Times, es tracta d'una companyia dedicada a la venda en curt d'accions. La venda en curt és una pràctica per la qual un inversor guanya diners quan cau el valor d'un actiu, per exemple, una acció. D'acord amb el Financial Times, "la tàctica de Gotham City és fer la recerca, invertir en curt en les accions i llavors obtenir tanta publicitat com sigui possible" cada vegada que emet un informe amb informació negativa sobre una empresa. És per això que acusacions com la d'aquest dimarts contra Grifols donen automàticament rèdits a Gotham.
No és la primera vegada que un document de Gotham City Research afecta una empresa espanyola. El mateix 2014 el fons novaiorquès va publicar un informe en el qual acusava la companyia de telecomunicacions Gowex de manipular els comptes per semblar més sanejada. Inicialment, la cúpula de Gowex ho va negar, però finalment l'aleshores conseller delegat, Jenaro García, va admetre que havia falsejat els comptes de la societat, primer davant de membres del consell i després presentant-se voluntàriament al jutjat. García va dimitir del càrrec i Gowex va presentar concurs de creditors.
Un viacrucis borsari
En els últims dos anys Grifols ha patit fortes caigudes a la borsa per diferents motius. En primer lloc, el seu nivell de deute era molt alt (de més de 9.000 milions d'euros, amb un ebitda a finals del 2022 de 1.240 milions) i això, just quan van començar a pujar els tipus per fer front a la inflació, els va penalitzar. Per revertir la situació, la companyia va suspendre els dividends als accionistes, cosa que va perjudicar el seu valor. Els canvis a la cúpula de l'empresa, amb la desaparició de figures de la família al capdavant de la direcció, tampoc hi va ajudar.
En tota crisi de presumptes comptes falsejats és clau el que hi hagin de dir els reguladors. La CNMV, àrbitre de la borsa espanyola, ha anunciat que estudiarà el cas per protegir el petit accionista, com és la seva obligació, i ha defensat la seva decisió de no suspendre durant tot el dia la cotització de Grifols. Borses i Mercats també deia que "és molt aviat" per treure conclusions.
En la mateixa línia, el govern central demanava "prudència". Un altre agent clau per dirimir si Grifols ha actuat de manera imprudent o fins i tot il·legal en els seus comptes és KPMG. Aquesta multinacional és l'auditora dels comptes de la companyia catalana i, per tant, ha avalat durant anys els números que ofereix. Al tancament d'aquesta edició, KPMG no s'havia manifestat.