Farmacèutiques

La fatídica pregunta d'un analista que va ensorrar Grifols

La farmacèutica calma els mercats després de clarificar en una nota un dubte sobre les seves previsions comptables

BarcelonaUn dia després de patir la caiguda a borsa més gran de la seva història, les accions de Grifols han tornat a aixecar el vol. El sotrac borsari, que va fer baixar un 35% la cotització de la companyia, va esclatar ahir poc després de la conferència d'analistes convocada per explicar els resultats del 2023. La pregunta ja és recurrent: què passa a Grifols?

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb els resultats d'ahir, i l'habitual posterior conferència d'analistes, la farmacèutica tenia l'oportunitat de continuar guanyant-se la confiança dels inversors, colpejada pel conflicte amb Gotham City Research, el fons novaiorquès que al gener va acusar la farmacèutica per suposadament manipular els resultats i el seu deute a través de la seva intrincada relació amb Scranton. Malgrat provocar fortes turbulències en la cotització –provocant-li una caiguda de fins a 3.000 milions d'euros en pocs dies–, Grifols havia aconseguit aturar l'embat i recuperar en part el preu de l'acció.

Cargando
No hay anuncios

I així havia començat el dia aquest dijous: la borsa rebia amb una lleugera caiguda els resultats de Grifols, però hi havia un cert consens que eren uns bons comptes. El benefici del 2023, de 59 milions d'euros, era un 70% inferior al de l'any anterior tot i haver tancat l'any amb els ingressos més alts de la seva història. L'informe anual era clar: una partida de 147 milions d'euros pels costos de reestructuració explicaven la paradoxa –sense aquests, els guanys serien de 206 milions–. I només quedava la trobada amb analistes.

Els 480 milions fantasma

Si hi havia algun dubte al mercat, aquest planava sobre el resultat brut d'explotació (ebitda), de 1.474 milions d'euros, i un flux de caixa lliure negatiu –l'indicador que mostra la liquiditat– de fins a 189 milions d'euros, justificat en el balanç amb la suma de dues partides extraordinàries. Si l'ebitda no havia estat superior, era per despeses extraordinàries del 2023. De cara a enguany, en el mateix informe la previsió de l'ebitda era de més de 1.800 milions d'euros, 326 milions d'euros més que l'any passat, i el flux de caixa abans d'extraordinaris, de 485 milions. El problema era que aquest creixement no quedava reflectit en el flux de caixa lliure, que estava previst escassament en cinc milions. Com era possible aquesta diferència? On anaven els 480 milions de diferència?

Cargando
No hay anuncios

El murmuri creixia entre els analistes, fins que en el torn de preguntes, un d'ells va alçar la veu per verbalitzar-la. La primera resposta de la direcció de la companyia, al·legant despeses en impostos i interessos, va ser insuficient. "El director financer [Alfredo Arroyo] va ser molt poc clar", explica a l'ARA un analista que va assistir en aquesta sessió. "Aleshores, tres persones, de forma reiterada, li van preguntar sobre com era possible que de 485 milions es passi a 5", afegeix. Eren passades les 15.00 hores i començava la tempesta borsària.

"De cop i volta es va convertir en un problema: amb això hi ha qui podia donar més credibilitat a Gotham", explica a l'ARA aquest assistent a la videoconferència. "Amb un missatge de tranquil·litat tot hauria canviat", afegeix. La resposta dels mercats als dubtes dels analistes va ser contundent. L'acció va començar a precipitar-se a les 15.30 hores, per acabar tancant la sessió en els 7,5 euros, la xifra més baixa des del 2012.

Cargando
No hay anuncios

La clarificació d'urgència

A primera hora d'aquest matí, Grifols sortia a clarificar l'assumpte amb un comunicat publicat al regulador borsari espanyol: "S'espera que el flux de caixa lliure de Grifols es vegi temporalment afectat principalment a causa del Capex –inversions en manteniment i expansió– de creixement extraordinari relacionat amb l'acord preexistent amb ImmunoTek GH. Excloent extraordinaris, el flux de caixa abans d'extraordinaris ascendeix a 485 milions d'euros el 2024". També donava ales a l'optimisme per al futur: la companyia espera generar flux de caixa lliure (abans de dividends) en el rang de 2.000 a 2.500 milions d'euros entre el 2025 i el 2027.

Cargando
No hay anuncios

La resposta ha permès calmar els mercats, que han tornat part de la confiança a la farmacèutica amb un creixement del 18,35% aquest divendres. L'acció ja val 8,97 euros, per sobre dels mínims que va experimentar després de la pandèmia, quan va caure fins als 8,13 euros després de 10 anys sense arribar-hi. Hores més tard, en un altre comunicat, Grifols també ha clarificat que no s'ha produït cap distribució de dividends amb sortida de caixa cap a l'accionista Scranton Enterprises ni a cap de les seves filials.