Farmacèutiques

Quant costarà a McKinsey haver aconsellat les 'farma' en la crisi dels opioides?

La consultora arriba a un acord de 600 milions de dòlars amb la justícia dels EUA per tancar la investigació

ARA
i ARA

BarcelonaLa crisi dels opioides fa temps que ha arribat al nivell d'emergència nacional als Estats Units. Però la situació actual d'increment de l'addicció a substàncies com el fentanil entre els ciutadans nord-americans no s'explica sense els esforços de grans empreses farmacèutiques per disparar els seus beneficis. La qüestió ja ha arribat a mans de la justícia i algunes d'aquestes companyies comencen a pagar el preu de les seves decisions.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons explica el Financial Times, la consultora McKinsey està a punt d'abonar més de 600 milions de dòlars per tancar una investigació criminal sobre el seu assessorament als fabricants d'opioides dels EUA. El grup va ser denunciat per alimentar la crisi de les addiccions en aquest país, ja que recomanava a les farma com augmentar les seves vendes d'aquests medicaments.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Justícia dels EUA ha estat examinant si els encàrrecs a McKinsey van suposar una conspiració criminal contra el sistema sanitari i si la companyia va obstruir la justícia, segons han explicat al rotatiu britànic fonts properes a la investigació. Aquestes mateixes veus apunten que l'acord podria arribar en les pròximes setmanes i que aquest implicaria que la justícia nord-americana acceptés retirar els càrrecs contra l'empresa després d'un període de temps, si es compleixen determinades condicions.

Cargando
No hay anuncios

Aquest pagament de 600 milions de dòlars augmentaria encara més la factura del que ja ha desemborsat McKinsey per haver assessorat històricament els fabricants d'opioides dels EUA, entre els quals també hi havia el polèmic productor del medicament OxyContin Purdue Pharma, propietat de la família Sackler. La consultora havia promès a aquest colós de la indústria –denunciat al llibre L'imperi del dolor,del periodista Patrick Radden Keefe– aconseguir un increment "turbo" de les seves vendes d'aquest addictiu tractament analgèsic.

Com recorda el diari, McKinsey ja ha pagat prop de 1.000 milions de dòlars des del 2021 en litigi per la seva vinculació amb la crisi dels opioides, inclòs un acord de 640 milions de dòlars amb els 50 estats dels EUA. A més, la consultora encara té altres demandes pendents.

Cargando
No hay anuncios

El preu dels litigis

Aquest increment dels costos pels litigis i les conseqüències de la seva implicació en un tema tan sensible en la reputació de McKinsey han generat força rebombori intern a la companyia. A això s'hi suma la pressió per incrementar els beneficis en un moment en què el sector de la consultoria ha perdut pistonada. L'anterior soci gerent del grup, Kevin Sneader, no va aconseguir ser reelegit el 2021 i el seu successor, Bob Sternfels, ha guanyat el seu segon mandat aquest any per un marge estret.

Cargando
No hay anuncios

L'article del FT recorda que en l'anterior acord amb els 50 estats del país, Sneader es va disculpar per l'assessorament de McKinsey en la crisi dels opioides, dient que "no va reconèixer adequadament les tràgiques conseqüències de l'epidèmia que està arribant a les nostres comunitats". La firma va insistir que el seu assessorament era legal, però que l'empresa ha canviat la manera com decideix quins clients contractar i no ha treballat per als fabricants d'opioides des del 2019.