Farmacèutiques

Sacsejada a Grifols: Víctor Grífols Roura deixa la presidència i Steven F. Mayer és el nou president executiu

Grifols revoluciona la cúpula per calmar els mercats

BarcelonaGrifols ja té el seu propi whatever it takes. La fórmula amb què Draghi va calmar els mercats respecte al futur de l'euro ha estat la mateixa que l'empresa catalana de derivats de la sang ha aplicat aquest dilluns per enviar un missatge de tranquil·litat als mercats. Després de mesos de viacrucis als parquets, amb una caiguda en l'últim any de prop del 60% del seu valor, la companyia ha volgut deixar clar que farà el que calgui per tranquil·litzar-los. I el que calgui, com s'ha vist aquest dilluns, és pràcticament tot.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'entrada, l'històric Víctor Grífols Roura, principal responsable del creixement meteòric de la companyia des dels anys 80 fins a l'actualitat, abandona la presidència no executiva i passa a ser president d'honor, tot i que es manté al consell d'administració com a conseller dominical. El nou president serà Steven F. Mayer, que no només serà un president executiu, sinó que a més és una persona externa a la família fundadora, d'on, fins ara, havien sortit tots els presidents del gegant mundial dels hemoderivats. "El missatge és clar: el consell farà tot el que calgui per recuperar la confiança del mercat", explicaven veus del sector aquesta mateixa tarda.

Cargando
No hay anuncios

Des del seu nou càrrec, Mayer, que fa més de deu anys que és conseller independent de Grifols, estarà per sobre dels dos coconsellers delegats, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, germà i fill del president sortint respectivament. Tots dos veuen com l'actual crisi de cotització de l'empresa ha posat punt final a les seves condicions de màxims responsables executius de la companyia. Mayer va ser codirector del fons Cerberus Global Private Equity i president del comitè d'inversions de Cerberus Capital Management. Mayer i els Grífols es van conèixer arran de la compra de Talecris per part de Grifols l'any 2010. En aquell moment, Cerberus era l'accionista de referència a l'empresa nord-americana, i els Grífols van oferir a Mayer un lloc al consell de Grifols pel seu profund coneixement del mercat.

Cargando
No hay anuncios

La decisió s'ha adoptat després que el consell de l'empresa hagi vist que l'evolució a la borsa no es revertiria sense un canvi de noms. També hi ha ajudat el fet que el valor de cotització de Grifols (uns 5.500 milions aquest dilluns) és inferior al de diferents parts de la companyia per separat, com ara el negoci de la Xina, el negoci de diagnòstic o els seus centres de recollida de plasma.

Segons ha informat la companyia en un comunicat, l'aposta per un veterà de la banca d'inversió mostra el compromís del consell d'administració amb els objectius estratègics i el desendeutament de l'empresa. Fonts del sector han tornat a descartar que hi hagi cap pla per fer una ampliació de capital, i encara menys de vendre la companyia.

Cargando
No hay anuncios

Una decisió històrica però no traumàtica

Les fonts consultades per l'ARA expliquen que el consell ha adoptat aquesta decisió sense cap trencament intern. "Volíem mostrar als mercats que aquí no ens enroquem posant un altre Grífols al capdavant", expliquen fonts pròximes a la companyia. Aquestes veus admeten que els canvis anunciats aquest dilluns són "un cop" per a Víctor Grífols Deu i Raimon Grífols Roura, però només a curt termini.

Cargando
No hay anuncios

Segons apunten, les possibilitats de tots dos d'arribar a la presidència segueixen intactes, i apunten que Mayer podria ser un president que estigui tres o quatre anys en el càrrec abans de deixar pas, possiblement, a Raimon Grífols Roura, que té 58 anys. L'altre conseller delegat, Víctor Grífols Deu, en té 46.

Calma amb la situació financera

Des de Grífols han mantingut que malgrat l'elevat endeutament de la companyia, que és d'uns 9.000 milions després d'haver portat a terme una agressiva política d'adquisició d'altres companyies, la situació és bona. "Seguim tenint ebitdes [resultats abans d'interessos, impostos i depreciació] de 1.200 milions, pocs poden dir-ho", expliquen aquestes veus. A més, destaquen que el primer venciment de deute és el 2025 (d'uns 1.700 milions) i que el següent no arriba fins al 2027.

Cargando
No hay anuncios

Grifols té aproximadament un 65% del deute a tipus fix i, per tant, no el veurà augmentar amb l'increment de l'euríbor dels últims mesos.