Crisi de Grifols a borsa

Grifols cau en borsa a mínims d'una dècada tot i tancar el 2023 amb ingressos rècord

La farmacèutica guanya un 70% menys pels costos de reestructuració

BarcelonaDavallada històrica a la borsa de Grifols. La farmacèutica catalana s'ha desplomat un 35% aquest dijous, dia en què ha presentat els resultats de 2023, que ha tancat amb un rècord d'ingressos i una caiguda dels beneficis pels costos de reestructuració. Tot i arrencar la sessió en clar declivi, la sagnia no s'ha produït fins a mitja tarda, poc després de la conferència d'analistes de borsa. La cotització de l'acció va baixar a 7,584 euros, xifra que no es veia des de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La multinacional catalana d'hemoderivats va assolir l'any passat el seu rècord històric d'ingressos, amb un total de 6.592 milions d'euros, un 11% més que el 2022. Aquest impuls, però, no es va traslladar als beneficis, que han patit una davallada del 70% pels costos de reestructuració vinculats al seu pla de transformació. Així, ha tancat l'any amb uns guanys de 59 milions d'euros, que excloent-ne aquestes despeses extraordinàries arribarien als 206 milions, una xifra similar als de l'any 2022.

Cargando
No hay anuncios

Aquests resultats, segons ha explicat la companyia en la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), no han estat auditats, però la consultora KPMG ha confirmat per escrit que emetrà la seva opinió d'auditoria abans del 8 de març. Grifols també ha informat que el conseller Jaime Costos no ha firmat els comptes perquè es va absentar de la reunió del consell d'administració celebrada ahir a Barcelona. "Tanmateix, no ha manifestat disconformitat ni oposició amb la documentació", recollia la companyia en el seu informe anual.

Darrere aquests resultats –l'empresa ja venia de marcar un màxim històric d'ingressos el 2022– hi ha un creixement en totes les unitats de negoci, però sobretot a la de Biopharma, que va facturar 5.558 milions, un 13,3% més. El resultat brut d'explotació (ebitda) ajustat es va situar en 1.474 milions d'euros, que no té en compte els 223 milions d'euros de despeses extraordinàries. La previsió per al 2024 és de 1.800 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Un dividend de 266 M€ a Scranton

En el mateix informe financer, la farmacèutica catalana explica que la seva filial BPC Plasma va abonar un dividend de 266,4 milions d'euros l'any passat a Scranton Plasma, vinculada a la família fundadora de Grifols. La companyia recull en aquest informe que el dividend es va distribuir "sense sortida de caixa compensant altres actius financers no corrents" i que el dividend correspon al resultat dels quatre exercicis anteriors. Però també admet que aquesta distribució ha tingut un impacte "contra les reserves de les participacions no dominants del grup".

Cargando
No hay anuncios

La recent ofensiva de Gotham City Research contra Grifols va esclatar precisament per la seva relació amb Scranton Entreprises; en concret, el fons novaiorquès acusava la farmacèutica de manipular els resultats i el deute a través d'aquest family office, que controla un 8,3% de les accions de Grifols. Gotham assenyalava que la companyia catalana hauria retocat els comptes incorporant dins els seus propis comptes els resultats de l'alemanya Haema i la nord-americana BPC Plasma "malgrat controlar un 0% de les accions" de les dues empreses. En l'informe d'avui, Grifols explica que el 2018 va adquirir el 100% de les participacions de les dues societats i que al cap de pocs mesos van ser venudes a Scranton pel mateix import. També recorda que manté l'opció de recomprar-ne el 100% i que aquesta opció dona poder a Grifols, encara que no s'hagi exercitat, motiu pel qual "Haema Plasma s'inclou en els estats financers consolidats de Grifols a partir de 2022".

Família, deute i reestructuració

La farmacèutica va començar el 2023 amb l'anunci, fet a mitjan febrer, de 2.300 acomiadaments en el marc d'un pla de reestructuració per estalviar 400 milions d'euros en costos respecte a l'any anterior. Només sis dies després arribava un canvi d'envergadura a la cúpula: el fins aleshores vicepresident, Thomas Glanzmann, assumia la direcció de la companyia. Era el segon relleu en menys de cinc mesos al capdavant de la farmacèutica. Al maig, Glanzmann arribava a la cúspide de la direcció en rellevar els dos consellers delegats de la família, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu.

Cargando
No hay anuncios

Era l'avantsala d'un pas històric que arribaria enguany: els dos Grífols van abandonar aquest febrer els seus càrrecs directius. Per primer cop en 115 anys d'història, Grifols va deixar de ser dirigida per cognoms familiars. Aquest mateix dijous, en la conferència per a inversors, Glanzmann ha anunciat que a partir de 2025 es convertirà en president no executiu de l'empresa. En un mes, Nacho Abia aterrarà com a nou conseller delegat de la farmacèutica.

Aquests moviments tenen de fons la batalla més important de la companyia els últims anys: fer front al seu elevat deute, que s'eleva per sobre els 9.400 milions d'euros. La multinacional es troba en plena estratègia de desinversions, com va deixar clar Glanzmann al juny davant els accionistes: "L'estem abordant per assegurar el nostre futur creixement sostenible". Va ser l'últim gran anunci del 2023: Grifols es va vendre el 20% de Shanghai RAAS per uns 1.630 milions d'euros al grup xinès Haier, mantenint-ne un 6%. "Els ingressos procedents de la venda de 20% de Shanghai RAAS al Grup Haier es destinaran íntegrament a amortitzar deute", explicava la companyia aquest dijous en un comunicat.

Cargando
No hay anuncios