Les farmacèutiques creixen gràcies als petits accionistes
L’auge a la borsa compensa la reducció del dividend
BarcelonaNo tot són els dividends a la borsa. El repartiment dels beneficis entre els accionistes depèn de la gestió de l’empresa i dels plans de creixement i, a vegades, s’han de fer sacrificis. L’última i recent junta extraordinària d’Almirall va aprovar sense cap protesta dels petits accionistes la suspensió del dividend durant aquest any. El president del grup, Jorge Gallardo, va justificar la decisió remarcant que hi ha altres maneres de cobrar, especialment amb la revalorització de l’acció. La cotització dels títols d’Almirall va augmentar un 59% el 2013.
La situació d’Almirall es produeix dos anys després que Grifols passés per un tràngol similar. Els dos grups farmacèutics cotitzats i amb seu a Barcelona mantenen vides paral·leles pel que fa a la seva estratègia de creixement. Les dues empreses han vist clara la necessitat d’augmentar la presència al primer mercat mundial, els Estats Units, i totes dues han fet compres rellevants en els últims tres anys a canvi d’augmentar els nivells de deute.
També han coincidit en la recomanació de reduir la retribució a l’accionista. Grifols va suspendre durant dos anys (2011 i 2012) el dividend després de la compra de la nord-americana Talecris, per reprendre els pagaments aquest any (corresponents a l’any passat). En tot cas, els accionistes del grup que presideix Víctor Grífols van veure com els títols a la borsa escalaven per sobre d’un 30% el 2013, i amb un acumulat superior al 650% des de l’estrena als mercats del maig del 2006.
El mateix Víctor Grífols va explicar en la junta del desembre que la companyia d’hemoderivats i de diagnòstic tornarà a repartir entorn del 40% dels beneficis als accionistes, un dividend similar al que també reprendrà Almirall el 2015, segons va justificar Gallardo al final de la junta del divendres 7 de març.
Per aconseguir-ho, el màxim responsable del laboratori va indicar que tancarà el 2013 amb resultats positius, després de generar unes pèrdues de 33,7 milions. Aquests números vermells s’han produït pels costos extraordinaris negatius de 80 milions, deguts bàsicament a la despesa de l’ajust laboral pactat d’un màxim de 180 treballadors a Espanya. En tot cas, Almirall espera recuperar la rendibilitat i els dividends l’any que ve sobre els rendiments del benefici del 2014.
Endeutament
Grifols no va patir pèrdues quan va comprar Talecris el 2010, però els nivells de deute es van disparar. De fet, aquesta companyia espera arribar aviat a un nou acord amb els creditors per allargar els terminis del deute i reduir els tipus d’interès que paga. Grifols va tancar l’any passat amb un deute financer de 2.087,2 milions, amb una reducció de 308,9 milions, cosa que va suposar el manteniment de la qualificació de Standard & Poor’s i l’increment de la nota de Moody’s.
Pel que fa a Almirall, l’endeutament financer es va situar a finals de desembre als 281,4 milions. L’empresa va convocar l’última junta precisament per aconseguir el vistiplau dels accionistes per emetre títols de deute a un màxim de 375 milions, amb l’objectiu de refinançar el crèdit pont firmat per comprar Aqua Pharmaceuticals, un grup de productes dermatològics que afegirà una facturació anual de més de 100 milions.
Amb tot, Gallardo va indicar que demanar el permís dels accionistes no vol dir que s’acabin venent els bons. “Potser acabarem negociant amb els bancs”, va afegir Gallardo, que va admetre que ara mateix és un bon moment per emetre deute. El president del conglomerat farmacèutic va parlar de la necessitat que hi hagi un capital cotitzant suficient a la borsa. Per això, els Gallardo van vendre a finals de gener un 5,03% de la seva participació per 102,2 milions. Amb tot, la família fundadora manté el 66% del capital d’Almirall.