El fantasma d'una doble recessió plana sobre Europa
Els experts admeten que la incertesa per la guerra i els preus de l'energia poden portar a una recaiguda com la viscuda el 2012
BarcelonaLa W, en tota la seva magnitud, ha passat a ser una possibilitat real. Després de l'enfonsament econòmic pel covid i d'una recuperació que va aixecar complexos debats cal·ligràfics però que va deixar la corba del creixement en el símbol de l'arrel quadrada, la invasió russa d'Ucraïna pot tornar a portar Europa a la recessió. Com que seria la segona, els cops rebuts per l'economia europea la situarien ja en la ve doble, una situació que ja es va viure amb la Gran Recessió: a la caiguda del 2008 pels problemes financers i del totxo la va seguir la recaiguda, encara pitjor, del 2012, amb la crisi del deute públic.
Diferents economistes consultats per l'ARA han coincidit a apuntar que la situació és efectivament preocupant, per bé que no hi ha unanimitat sobre l'impacte de la crisi derivada de la guerra.
"Una nova recessió és una possibilitat real", diu el professor de la Universitat Pompeu Fabra José García Montalvo. "Hi ha un problema que no teníem el 2012, que és que tenim inflació i els bancs centrals no podran donar suport a l'economia", explica. "Tenim menys força en la política monetària i la política fiscal ja ha fet servir molts cartutxos durant l'última crisi i ens agafa en mal moment", afegeix.
García Montalvo recorda un altre factor decisiu i conseqüència directa de la situació que es viu amb la guerra: el preu de l'energia. "Hi ha països molt dependents del petroli, i cal pensar que els pressupostos de l'Estat a Espanya es van fer amb un preu del barril de Brent de 58 dòlars, i ara mateix està a 119", apunta.
Les previsions d'aquest expert són preocupants: "Si ajuntem la inflació amb la incertesa, que afecta la inversió, i la confiança, que afecta el consum, i hi sumem la caiguda de les borses, que implica menys riquesa, ens queda una mala situació". I Montalvo afegeix que pot anar a pitjor si el conflicte s'allarga. "Ara tenim un problema de preus alts, però podria ser molt més dramàtic si tenim un problema de restriccions, que afectaria el sector industrial i provocaria desabastiment", diu. "Això ens pot portar a una situació molt semblant a la del 1973 o el 1981, amb un xoc energètic i amb alguns països, com Alemanya, que no és que no s'hagin preparat, sinó que s'han despreparat". Per a aquest economista, la situació pot conduir a una estagflació: preus disparats i economia estancada.
Sense guanyadors a Europa
Una anàlisi semblant la fa el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Albert Carreras. Coincideix a dir que el moment és dolent per a Occident. "Putin ha començat la guerra en un moment en què l'economia tenia la il·lusió de sortir de la crisi i això fa més mal en aquesta situació", explica. "Si dura, la guerra ens farà mal a tots, hi haurà guanyadors i perdedors, però de guanyadors no n'hi haurà cap a Europa", apunta. En aquest sentit, Carreras explica que com menys relació amb Rússia, menys impacte, i que per això Espanya pot estar entre els que pateixin un impacte més baix en el context de la UE.
"Anem a un escenari calcat al de la crisi del petroli del 1973, quan hi va haver uns quants anys d'inflació alta". Per això afirma que la possibilitat de recessió és real. "És pertinent pensar-ho. Encara que la guerra duri poc s'haurà de veure com acaba, perquè si Rússia es queda el control d'Ucraïna, la Unió Europea no es podrà beneficiar de la inversió massiva que hi haurà al país, que estimularia l'economia". En la seva opinió, tot plegat força el Banc Central Europeu (BCE) a apujar tipus.
L'economista i professor de l'Iese Antonio Argandoña manté la posició contrària. "Crec que les decisions del BCE seran conservadores; la inflació pujarà de manera transitòria, tot i que no curta, però la meva sospita és que no hi haurà mesures dràstiques i es mantindrà l'statu quo", diu. Pel que fa a la política econòmica, Argandoña creu que també es mantindrà la dinàmica: "Serà una política expansiva, en què es prendran mesures per protegir la gent que estigui en una situació complicada, i amb tot no crec que hi hagi una recessió greu".
Argandoña assegura que l'impacte econòmic del conflicte serà "limitat" fora dels sectors més dependents de Rússia i de l'impacte en gas i petroli. "Això no ens ho treu ningú, però la recessió no serà col·lectiva", conclou.