Economia28/05/2014

Les famílies aporten el 90% de la recaptació d'impostos, mentre les grans empreses no arriben al 2%

Una campanya d'Oxfam Intermón, "Tant tens, tant pagues?", demana un nou model fiscal: no apujar més l'IVA, eliminar escletxes legals per evadir impostos i lluita contra el frau

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaLa política fiscal ha de ser el cor del model de cada país i en el cas de l'espanyol i el català es demostra com un instrument que afavoreix el creixement de les desigualtats. Aquest és la conclusió que, segons Oxfam Intermón, es desprèn del seu estudi sobre fiscalitat que conclou que les famílies aporten nou de cada deu euros que es recapten a l'Estat via impostos, mentre que la contribució a les arques públiques de les grans corporacions no arriba ni al 2%. L'informe, dins la campanya, "Tant tens, tant pagues?" s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les famílies van aportar el 2011 (l'últim any amb dades desagregades) gairebé 50 vegades més a les arques públiques que les grans empreses a Espanya, una situació afavorida per un sistema fiscal "amb uns forats immensos", ha lamentat el director d'Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu. "És el que explica que tot i tenir els tipus nominals més elevats de la UE, la recaptació final estigui entre les més baixes," ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La tributació que paguen les rendes del treball (a través de l'IRPF de tots els treballadors) és el que sosté les arques públiques, mentre que les rendes del capital gaudeixen d'instruments per escapar-se d'aportar el que els pertocaria. "Com pot ser que el tipus màxim de l'IRPF sigui del 56% a Catalunya mentre el màxim que pugui tributar una gran fortuna arribi al 27%?", s'ha preguntat l'inspector d'Hisenda del sindicat Gestha Miguel Ángel Mayo.

L'Impost de Societats és una mostra dels trucs legals que permeten a les empreses (les grans sobretot) pagar molt menys del que suposadament els tocaria. El 76% de la recaptació d'aquest impost, de fet, prové de les pimes, mentre que les grans corporacions, que sobre el paper haurien de tributar un 30% acaben pagant un 3,5% de mitjana.

Cargando
No hay anuncios

L'informe recull detalladament les pràctiques que les empreses fan per no pagar o pagar molt menys d'Impost de Societats: crear un endeutament fictici (ja sigui obrint una filial en algun país on es paga molt menys i així deduir aquestes despeses de la base imponible a Espanya o bé generant endeutament via internacionalització) o bé jugar amb els ingressos i despeses per generar pèrdues.

No apujar l'IVA, sí lluitar contra el frau

Cargando
No hay anuncios

Mentre aquestes desigualtats persisteixin, Mateu s'ha mostrat contrari de plantejar una reforma fiscal que passi per apujar encara més l'IVA. "Apujar l'IVA encariria els aliments, el consum que fa tothom, amb el risc d'ofegar encara més la classe mitjana, castigar els pobres que ja no disposen de rendes mentre n'hi ha uns quants de més rics que segueixen sense pagar", ha dit el director d'Oxfam Intermón.

La campanya engegada a Espanya, a través d'un decàleg de propostes, coincideix amb el debat sobre la reforma fiscal que es proposa fer el govern. Oxfam Intermón rebutja que s'abaixin les cotitzacions que paguen les empreses i proposa un decàleg de mesures per afavorir que el sistema fiscal sigui més just i equitatiu, amb un objectiu redistributiu real.

Cargando
No hay anuncios

La lluita contra el frau fiscal ha de ser un eix fonamental d'aquesta estratègia espanyola. Segons les dades elaborades per la Plataforma per una Fiscalitat Justa, a Catalunya el frau fiscal se situa en 16.000 milions d'euros. Només en evasió d'impostos (excloent el frau a la Seguretat Social) l'Estat deixa d'ingressar cada any més de 59.500 milions d'euros, segons l'informe d'Oxfam.