Economia15/04/2013

Falciani, el fugitiu més estimat per les hisendes espanyola i francesa

Les dates clau del cas que ha permès recaptar milions d'euros procedents de milers de defraudadors fiscals

Efe
i Efe

MadridEl nom de l'informàtic Hervé Falciani va lligat, per als ministeris d'Hisenda de molts països europeus, al de milers de presumptes defraudadors fiscals. Els que l'informàtic va treure a la llum gràcies a la informació que va obtenir entre els anys 2006 i 2008, quan va reballar a la filial suïssa del banc britànic HSBC a Ginebra. Les dades bancàries de milers de contribuents amb comptes sospitosos d'evasió fiscal van acabar en mans de la justícia francesa, que els va enviar a països amb els quals l'estat francès té acords en matèria fiscal, entre ells Espanya. Gràcies a Falciani, les hisendes francesa i espanyola han 'pescat' milers de contribuents, i ingressat milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot va començar quan la justícia francesa va confiscar, a començaments de l'any 2009, els fitxers informàtics de Falciani a petició de les autoritats suïsses, que l'investigaven per, presumptament, haver intentat vendre dades bancàries a l'entitat financera libanesa Audi.

Cargando
No hay anuncios

A partir d'aleshores, i gràcies a les dades facilitades per l'enginyer informàtic, que va revelar la seva identitat en una entrevista televisiva a finals de 2009, s'han efectuat ja diverses regularitzacions fiscals. El Govern francès ha admès que ha utilitzat la llista amb 3.000 contribuents amb comptes sospitosos d'evasió fiscal per regularitzar la seva situació tributària. També el govern de Rajoy ha revelat que la regularització fiscal dels titulars dels comptes no declarats a Hisenda provinents de la filial suïssa de l'HSBC ha suposat la major operació contra el frau en la història d'Espanya.

Les dates clau del cas

Cargando
No hay anuncios
  • 2006/2008. Falciani sostreu informació sobre comptes bancaris mentre treballa a la filial suïssa del banc britànic HSBC a Ginebra.
  • 20 de març de 2008. L'Associació Suïssa de Banquers denúncia que dos treballadors de l'HSBC s'havien presentat a les oficines del banc libanès Audi a Beirut per tal de vendre dades de comptes bancaris.
  • Desembre de 2008. La Justícia suïssa obre un procés contra l'executiu informàtic per robatori de dades.
  • 20 de desembre de 2008. Falciani és detingut i interrogat per les autoritats suïsses, que posteriorment el deixen llibertat.
  • 21 de desembre de 2008. Fuig a França.
  • 20 de gener de 2009. En resposta a una petició de la Fiscalia suïssa, que l'acusa de robatori de dades personals, la policia francesa l'arresta a Niça. Li són confiscats els fitxers que hi ha al seu ordinador.
  • 30 agost de 2009. El Govern francès admet tenir una llista de 3.000 contribuents amb comptes sospitosos d'evasió fiscal en bancs suïssos.
  • 9 de desembre de 2009. La filial suïssa de l'HSBC reconeix que un dels seus antics treballadors ha revelat dades dels seus clients a França.
  • 14 de desembre de 2009. Hervé Falciani admet, a la cadena televisiva France 2, ser l'empleat que va sostreure les dades bancàries del HSBC.
  • 21 de desembre de 2009. Falciani declara al diari 'Le Figaro' que ja havia alertat d'irregularitats fiscals a les autoritats suïsses l'estiu de 2006 i que no n'havia obtingut resposta.
  • 25 de desembre de 2009. Emparada pels acords internacionals de cooperació judicial, Suïssa dóna un ultimàtum a França perquè li lliuri la llista de clients de l'HSBC robada.
  • Febrer de 2010. França torna a Suïssa els discos durs embargats. Abans, però, remet una còpia dels arxius a tots els estats amb els quals manté acords en matèria de col·laboració fiscal, entre els quals hi ha Espanya.
  • 11 de març de 2010. El HSBC admet el robatori d'informació bancària els anys 2006 i 2007 per part d'un antic empleat de la seva filial a Suïssa.
  • 26 d'octubre de 2010. L'Agència Tributària espanyola ingressa 260 milions d'euros procedents de la regularització de 300 contribuents de fons ocults a la filial suïssa de l'HSBC.
  • 1 de juliol de 2012. Falciani és detingut Barcelona en virtut d'una ordre internacional emesa per Suïssa i ingressa a la presó per ordre de l'Audiència Nacional.
  • 5 de juliol de 2012. El govern suís sol·licita a Espanya l'extradició de l'extreballador de l'HSBC. Se l'acusa de vulneració del secret bancari.
  • 3 d'agost de 2012. El Consell de Ministres acorda la continuació per via judicial de la petició d'extradició presentada per Suïssa contra Falciani. La vulneració de secret bancari no és delicte a Espanya.
  • 17 de desembre de 2012. L'Audiència Nacional acorda la llibertat provisional de l'informàtic i assenyala que l'acusat col·labora amb diversos països en investigacions tributàries.
  • 7 de març de 2013. L'Audiència Nacional demana a la Justícia dades sobre la possible col·laboració de l'informàtic en la localització de comptes del cas Gürtel.
  • 11 de març de 2013. UPD demana al govern que aclareixi la presumpta col·laboració de Falciani amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).
  • 15 d'abril de 2013. Vista d'extradició de Falciani. La Fiscalia de l'Audiència Nacional s'oposa que sigui lliurat a Suïssa, adduint que ha col·laborat en investigacions de blanqueig de capitals i de finançament del terrorisme.