Facebook prohibirà a mitjans i usuaris australians compartir notícies a la xarxa social
El govern del país prepara una llei perquè la companyia pagui per publicar aquesta mena de continguts
BarcelonaLa disputa entre Facebook i el govern australià s'ha enfilat tant que ha acabat esclatant. La companyia ha decidit que si el país vol fer-li pagar de més per publicar notícies, senzillament no les publicarà. Així ho ha indicat Mark Zuckerberg en un comunicat aquest dijous, on especifica que, "com a resposta a la nova proposta de llei", la gran tecnològica "restringirà la capacitat dels editors i de la resta de persones d'Austràlia de compartir o llegir continguts noticiosos produïts pels mitjans australians o internacionals". Tal com recull Efe, això suposa que totes les notícies produïdes per mitjans australians quedin vetades a Facebook i que els continguts produïts per mitjans de fora d'Austràlia no siguin visibles per als usuaris del país.
Malgrat que l'empresa comandada per Zuckerberg ha afirmat que les pàgines governamentals haurien de quedar fora del veto, segons la mateixa agència el bloqueig ja ha afectat altres serveis i perfils com són el departament d'Incendis i Serveis d'Emergència d'Austràlia Occidental o l'Oficina de Meteorologia.
Davant de tota aquesta situació, el govern australià no ha trigat a posicionar-s'hi en contra. Avui mateix el ministre de Comunicació del país, Paul Fletcher, ha qüestionat la "credibilitat" de Facebook i ha assegurat que "necessita pensar amb molt de compte sobre el que això significa per a la seva reputació i prestigi". Ho ha dit en una entrevista a la cadena pública ABC, on també ha deixat caure que decisions com aquesta encar són més transcendents tenint en compte que "ja existeixen dubtes sobre la credibilitat de la informació de Facebook". Des de Human Rights Watch també han criticat la decisió. "Tallar l'accés a la informació vital a tot un país aprofitant la foscor de la nit és inconcebible", ha denunciat Elaine Pearson, directora de l'organització a Austràlia.
L'estratègia conciliadora de Google
La disputa entre les dues parts assoleix ara el seu clímax perquè va ser ahir al vespre quan la proposta de llei perquè les empreses tecnològiques paguin per publicar notícies va ser aprovada per la Cambra de Representants, cosa que l'acosta a convertir-se en una realitat. De fet, la intenció és que arribi la setmana vinent al Senat. La incògnita següent, un cop resolt això, serà la quantitat que hauran de pagar empreses com Facebook als mitjans de comunicació, cosa que haurien de negociar entre ells. Amb tot, està previst que si no s'arriba a un acord sigui un tribunal qui faci d'intermediari.
Però ni Facebook ni Google volen que això arribi tan lluny. Aquesta última va arribar a amenaçar amb deixar d'operar al país si la norma tirava endavant, encara que finalment ha decidit fer un gir de guió i optar per una postura conciliadora: ahir mateix, Google i News Corp anunciaven un acord pel qual el gegant tecnològic pagaria per mostrar els continguts de diferents mitjans a la seva secció de notícies. Això inclou capçaleres de tot arreu, tant mitjans de referència dels Estats Units i del Regne Unit com publicacions d'Austràlia, com The Australian o Sky News.