Economia18/06/2019

Facebook presenta la libra, la seva nova criptomoneda per al Tercer Món

Un consorci de grans empreses gestionarà la divisa des de Suïssa

Paula Clemente
i Paula Clemente

BarcelonaFacebook ha fet oficial el que s'especulava des de feia dies: l'anunci de la seva pròpia criptodivisa. Es dirà libra, es llançarà el 2020 i les operacions que hi estiguin relacionades es duran a terme des d'una filial que l'empresa tecnològica ha creat expressament per a això, Calibra. De fet, la nova criptomoneda no dependrà directament de Mark Zuckerberg, sinó que estarà gestionada per un consorci d'empreses agrupades sota el paraigua de l'Associació Libra, la seu de la qual es constituirà a Ginebra (Suïssa).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hi participen companyies com Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, eBay, Spotify, Uber o Booking. La intenció és que la divisa estigui disponible a través d'un moneder virtual que s'integri a Facebook Messenger i WhatsApp (de moment no estaria disponible ni a Instagram ni a la mateixa aplicació de Facebook), i que els clients puguin fer transaccions entre particulars. Deixen per més endavant la possibilitat d'oferir serveis financers addicionals com pagar factures o comprar en comerços.

Cargando
No hay anuncios

Un dels focus prioritaris, diuen des de Facebook, és atendre aquells usuaris de les seves aplicacions que estiguin desbancaritzats. "Tot i el progrés, s'està deixant enrere gran part de la població mundial: 1.700 milions d'adults estan fora del sistema financer perquè no tenen accés a un banc tradicional", exposa la companyia nord-americana al manifest fundacional de la libra. Alhora, d'aquests 1.700 milions de persones, n'hi ha 1.000 milions que tenen mòbil i 500 milions que tenen accés a internet, segons el mateix document.

Cargando
No hay anuncios

Les propietats "úniques" de les criptodivises i del 'blockchain', afegeix Facebook, són el que ha fet que s'opti per elles com a solució potencial a aquest problema. "La governança distribuïda –que assegura que cap entitat controli la xarxa–, l'accés obert –permet participar-hi a tothom amb connexió a internet– i la seguretat criptogràfica", detalla el comunicat.

La libra, de fet, farà ús de la seva pròpia xarxa de 'blockchain', que, a diferència del que passa amb criptodivises com bitcoin o ethereum, serà de codi obert. És a dir, estarà programada de manera que tothom qui ho vulgui tingui accés al codi d'origen. A més a més, la moneda tindrà el suport d'una reserva on hi haurà en custòdia una sèrie d'actius que serveixin com a suport.

Cargando
No hay anuncios

Facebook ha especificat que aquesta divisa digital es "podrà convertir en divises locals que es donaran en funció del tipus de canvi, igual que es canvia una moneda per una altra quan es viatja". I que, "en lloc d'utilitzar l'or com a suport de la libra, es farà amb un recull d'actius de baixa volatilitat, com ara dipòsits bancaris i títols públics a curt termini en monedes procedents de bancs centrals estables i de bona reputació".

Cargando
No hay anuncios

L'empresa tecnològica compta amb aquest suport (i també amb el nom de les empreses que participaran d'aquest consorci) com a estratègia per diferenciar-se davant els dubtes que han suscitat altres criptomonedes.

No obstant això, diversos experts amb qui ha parlat Efe aquest dimarts opten per veure-ho amb cert grau de desconfiança. El president del Consell de Col·legis d'Enginyeria Informàtica, Juan Pablo Peñarrubia, assegura que s'haurà de veure les condicions del funcionament d'aquest consorci i com és d'obert i transparent. I, en la mateixa línia, l'expert d'Investing.com Ismael de la Cruz dubta de la viabilitat del projecte, bàsicament perquè es tracta d'una empresa "que ha comercialitzat amb les dades personals de milions de persones".