La fàbrica Damm recupera gradualment la normalitat, però encara no està al 100%
S'està posant en funcionament màquina a màquina, però el subministrament de cervesa està garantit
BarcelonaDamm està recuperant de mica en mica la normalitat a la fàbrica del Prat de Llobregat després de patir un atac informàtic la setmana passada que va obligar a parar la producció de cervesa, però la producció encara no funciona al 100%. Segons fonts properes a l'empresa, la recuperació s'està fent màquina per màquina, ja que, a causa de l'atac, no es pot programar tot com es faria habitualment. Les mateixes fonts també expliquen que la companyia no ha pagat cap tipus de rescat als ‘hackers’ ni ho farà, ja que fent-ho ningú els garantiria que d’aquí un temps, per exemple, no patissin un nou atac de ransomware.
Portaveus oficials de Damm asseguren que s'està treballant per recuperar el ritme habitual "com més aviat millor", tot i que no s'atreveixen a donar una data de quan això es produirà. També afirmen que la distribució als canals d’alimentació i d'hotels, restaurants i cafeteries s’està fent "amb total normalitat" i que el subministrament està garantit. "La companyia ha salvat el match ball", expliquen les veus consultades.
La cervesera va començar a fer els primers passos cap a la normalitat divendres, després de tenir la planta del Prat aturada dos dies, i durant tot el cap de setmana ha estat treballant, un fet que normalment només es produeix als estius, quan el consum de cervesa es dispara molt a causa de les altes temperatures i el turisme. "La recuperació de la producció ha sigut suficient per poder treballar, però sense ser tan eficient que era abans", insisteixen, però, les fonts properes a l'empresa.
De fet si l'atac s'hagués produït durant els mesos d'estiu, molt probablement s'haurien produït problemes de subministrament, ja que només acostumen a tenir estocs per a tres dies. En canvi, la resta de l'any s'allarguen com a mínim una setmana.
UAB i MediaMarkt, els precedents
L'atac informàtic de dimecres a la matinada és un ransomware, un tipus de programari maligne que xifra documents i arxius, de manera que l'empresa no hi pot accedir i se li reclama un pagament, a canvi de la contrasenya per alliberar-los. És el mateix tipus d'atac que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fa poc més d'un mes i encara n'arrossega les conseqüències. I també la multinacional germànica MediaMarkt, que va afectar botigues de diferents països, com Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos i en menor mesura Espanya.