Comerç
Economia30/01/2021

Extremadura vol ampliar la producció de cava després de la nova sentència del Suprem

El tribunal ha anul·lat el decret que feia al Consell Regulador decidir sobre l'ampliació d'hectàrees arreu d'Espanya

Paula Clemente
i Paula Clemente

El Tribunal Suprem ha anul·lat via sentència la capacitat del Consell Regulador de la Denominació d'Origen (DO) Cava de decidir quantes plantacions noves s'han d'incorporar cada any. I la Junta d'Extremadura ja ha anunciat que sol·licitarà ampliar les hectàrees de què disposa. Tot, en conjunt, obre de nou el conflicte que mantenien Catalunya, Extremadura i el País Valencià al voltant del cava. El dictamen, al qual ha tingut accés l'agència Efe i contra el qual no hi ha cap recurs, dona la raó a la Junta d'Extremadura davant el ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació: el decret 536/2019, tal com està redactat, incompleix la regulació comunitària i viola les competències autonòmiques per donar massa poder al Consell Regulador en qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La DO Cava té cellers repartits en set autonomies espanyoles (Aragó, Catalunya, País Valencià, Extremadura, Navarra, la Rioja i el País Basc), i una de les grans crítiques del sector és que l'òrgan que la regula afavoreix el cava català davant el d'altres comunitats. És per això, precisament, que la Junta d'Extremadura va decidir emprendre accions legals contra el decret aprovat el 2019: per considerar que hi havia, segons la consellera d'agricultura extremenya, Begoña García, un "rellevant i inexplicable" protagonisme del Consell Regulador com a encarregat d'adoptar aquesta mena de decisions.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa consellera ha manifestat aquesta setmana que, després de la nova sentència, demanarà que es declarin nul·les les restriccions de cultiu de cava fetes per als anys 2020, 2021 i 2022. És a dir, que demanarà ampliar les hectàrees de cava. Amb la nova decisió, va celebrar García, el ministeri d'Agricultura espanyol "està obligat a consultar a les comunitats", i és el mateix ministeri qui restringeixi o no la producció, però sempre d'una manera "motivada, amb informes i consultant les parts implicades", va concloure.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el Consell Regulador ha explicat a la seva pàgina web que el reial decret anul·lat regulava el potencial de producció vitícola i que la conseqüència immediata de deixar-lo sense efecte és que el règim de plantacions, replantacions i conversió de drets a partir del 2020 per a totes les DO supraautonòmiques se sotmetrà a la normativa prèvia. És a dir, al decret 1338/2018.

"Els estudis científics i acadèmics que van fer els experts externs van dictaminar una situació de sobreoferta (excés d'hectàrees plantades respecte als inventaris i a les vendes) i, consegüentment, una recomanació de no-creixement de la superfície vitícola de la DO durant un període de tres anys: 2020, 2021 i 2022", argumenta l'òrgan en un comunicat. "Actualment les condicions no han canviat: al contrari, s'han vist agreujades per l'efecte del covid-19", afegeix.